Esküvő a szabadban

szabadtéri esküvő

Egyre több jegyespár vágyik szabadtéri esküvőre. Kétségkívül felemelő és meghitt érzés a természettel egybe olvadva kimondani a boldogító igent, az unalmas, sivár és sok esetben lepusztult házasságkötő termek helyett.

  • Mivel szabadtéri esküvő esetében a pár választja meg a helyszínt, így maga a szertartás is sokkal személyesebbé válik.
  • A szabadban több vendég elfér, nem kell aggódni a házasságkötő terem befogadóképességétől.
  • Mennyivel kellemesebb a nyári szellőben egy vízparton kimondani a boldogító igent, mint egy zsúfolt, zárt hivatali helyiségben, ahová futószalagszerűen, egymásnak adva a kilincset érkeznek a párok.
  • Ráadásul a csodás tájat, a naplementét, a természet közelségét semmilyen belső dekoráció nem képes felülmúlni.

Az éremnek azonban két oldala van…

Honnan is származik ez az új trend? Olyan helyekről, ahol sokkal kiszámíthatóbb az időjárás, mint hazánkban. Az időjárás nagy úr, hiszen bármilyen előrejelzés ellenére egy pillanat alatt tönkre teheti a nagy napot. Ilyen a jól bevált házasságkötő termekben aligha fordulhat elő a kedves egybegyűltekkel.

Mindemellett a szabadtéri esküvő lényegesen több ügyintézéssel is jár és költségesebb a hagyományos polgári szertartásnál. Például a helyszínre szervezéshez engedélyt kell kérni a jegyzőtől, az anyakönyvvezetőt is ki kell mozdítani a házasságkötő teremből, természetesen ez is plusz kiadást jelenthet és a vendégek kényelméről is gondoskodni kell székekkel, asztalokkal és néhány sátor is jól jöhet.

Egy jó esküvőszervezőnek szerencsére számos praktika van a tarsolyában, hogy rossz idő esetén se az időjárásé, hanem az ünneplésé legyen a főszerep.

Mi kell még egy szabadtéri esküvő lebonyolításához?

Inkább ki! Ha az anyakönyvvezető nem tud a házasságkötés helyszínén megjelenni, szertartásvezetőt kell fogadni. A szertartásvezetőnek ma már komoly létjogosultsága van, hiszen a polgári esküvők percre pontosan be vannak osztva, ha az anyakönyvvezető kicsit is csúszik, mert ki kellett mennie egy szabadtéri helyszínre, az aznapi esküvői naptárában komoly fennakadások lesznek. Ezért gyakran nem is vállalják hivatalukon kívül az összeadást. Már-már bevett módszernek számít, hogy a hivatalos polgári szertartást kizárólag a jegyespár és a tanúk részvételével kérik a házasságkötő teremben, a szabadtéri esküvőt pedig egy anyakönyvvezetői feladatokat ismerő profi szertartásvezető fogja tartani. Bár a vendégek egy „ál szertartáson” vesznek részt, az esküvő fényét ez nem csorbítja. Sőt, magára a házassági ceremóniára is több idő jut, mert nem toporog a soron következő násznép az ajtóban. Szebben, hosszabban köszöntik a szülőket, nyugodtabb, kötetlenebb hangulatban zajlik az egész esemény.

Egyházi esküvő templomon kívül?

Sajnos az egyházi esküvőt helyszínre szervezni nem ennyire egyszerű. Kisebb településeken a lelkész általában hajlandó a templomon kívül is esketni, katolikus esküvő azonban kizárólag templomban kérhető.

Mindenki válasszon tehát esküvői helyszínt aszerint, hogy mi a fontos a számára. Az óraműszerű kiszámíthatóság, a természet közelsége vagy éppen a kaland. A többit pedig bízza az esküvőszervezőjére!