Ruha bérlés esküvőre

eskuvoi ruha berles

Az esküvőre a ruhákat nem csak venni, de bérelni is lehet. A menyasszonyi ruha mellett kölcsönözni lehet még a menyecske ruhát, a koszorúslányok ruháját, az örömanyák alkalmi ruháját is, de természetesen a férfiak számára is van lehetőség az öltöny, a szmoking, a frakk vagy bármilyen alkalmi ruha bérlésére. Persze azért a menyasszonyi ruha kölcsönzése a legelterjedtebb. De mit illik és mit nem? Mit kapnak a menyasszonyok a pénzükért és mennyi időre? Ezzel a cikkel egy kis segítséget nyújtunk a bérléshez.

Mikor érdemes elkezdeni a nézelődést?

Ha tudjuk az esküvő pontos napját akkor bármikor el lehet menni ruhákat próbálni, akár már egy évvel korábban. A ruhaszalonok többségébe időpontot kell foglalni. Időpontot kaphat a menyasszony már akár másnapra is, de előfordulhat az is hogy egy-két hetet várnia kell. A ruhapróba átlagosan egy óra szokott lenni, de van ahol ennél több idő is jut a menyasszonyra. Érdemes egy segítő személyt magunkkal vinni, ő lehet az édesanya, az anyós, a testvér vagy egy barátnő is.

Mit érdemes vinni a ruhapróbára? Mit illik és mit nem?

A ruhapróbára érdemes egy pánt nélküli melltartót felvenni. Érdemes egy próba cipőt is magunkkal vinni, amely hasonló magasságú, mint amelyet az esküvő napján viselni szeretnénk. A végleges esküvői cipőt az utolsó ruhapróbákra kell vinni.

A higiéniára illik odafigyelni. A próba előtt egy gyors zuhany és dezodor használata ajánlott, és mivel fehérneműre kell vetkőzni a próbák alatt, így a fehérneműről sem szabad elfelejtkezni. Nem illik a ruhapróbára erős sminkben érkezni, hiszen a rúzs és az alapozó foltot hagyhat a ruhán. Ha lehetőség engedi, smink nélkül vagy nagyon visszafogott sminkben menjünk el a ruhapróbára.

Mennyi és milyen ruhát érdemes próbálni?

A szalonokban kiváló szakemberek dolgoznak, akik segítségében bízhat a menyasszony. A testalkat és magasság alapján biztosan fognak ruhákat ajánlani.

Az elképzelésünket feltétlenül mondjuk el, vagy vigyünk képeket referenciának. Ne féljünk olyan fazont felpróbálni, amit eddig nem tudtunk elképzelni magunkon! Használjuk ki az időt és próbáljunk fel többféle menyasszonyi ruhát!

Hogyan történik a ruha bérlés?

Ha megtaláltuk a tökéletes ruhát már csak a kölcsönzés van hátra. A szalonok általában szerződést kötnek a menyasszonnyal, ilyenkor foglalót kell fizetni, ami a kölcsönzési díj 30-50%-a szokott lenni.

A kölcsönzési díjban benne van, hogy ruhát a menyasszonyra igazítják és kitisztítva a rendelkezésére bocsájtják. A ruhákat egy hétvégi esküvőre általában csütörtökön vagy pénteken adják át a menyasszonynak, ilyenkor kell kifizetni a kölcsönzési díj fennmaradó részét. A ruhát visszavinni általában hétfőn kell. A szalonok többségével azonban meg lehet beszélni egy másik időpontot is, ha esetleg szeretnénk a ruhában kreatív fotózásra menni.

Mi történik ha sérül a ruha?

Minden menyasszony és ruhaszalon rémálma a ruha sérülése.

Természetesen akadnak balesetek. A foltokat többségében egy tisztítás során el lehet távolítani, de eezt semmiképp ne próbálja a menyasszony otthon elvégezni! A menyasszonyi ruhák anyaga igen kényes, ami külön szakértelmet követel. Szakadás esetén általában a ruha egy elemét ki kell cserélni.

A sérülések helyrehozatalának költsége a legtöbb esetben a menyasszonyt terheli, ezek az eshetőségek a szerződésben is benne vannak foglalva. Mindenképpen érdemes a szerződést rendesen átolvasni, nehogy valami meglepetés érje a menyasszonyt. Ha véletlenül megtörténik a baleset, minden ruhaszalon értékeli, ha őszinte a menyasszony.

A menyasszonyi ruha mellett kiegészítők is kölcsönözhetőek például fátyol, kesztyű, stóla, boleró és így tovább. Érdemes több ruhaszalon kínálatát is megnézni. Ha a koszorúslányoknak vagy örömanyáknak is bérelni szeretnénk a ruhájukat, akkor érdemes nekik külön időpontot foglalni. Nem szerencsés ha mindenki egyszerre próbál, szánjunk mindenkire megfelelő mennyiségű időt!

A kép forrása: [link]