Esküvői buktatók

Bosszúságok, amik nem szerepelnek az esküvői tervekben

Házasságkötés jó esetben csak egyszer fordul elő az ember életében. Ezért vajmi kevés tapasztalatunk lehet arról, mennyi apróságnak tűnő dologra kell figyelni, hogy ne kelljen rohangálással és bosszankodással töltenie az ifjú párnak a nagy napot.

A lényeg a részletekben (is) rejlik… A jelentéktelennek látszó körülmények ronthatják az esküvő színvonalát és keserű csalódást okozhatnak.

A különböző szolgáltatókkal (étterem, fotós, ruhakölcsönző stb.) folytatott sok egyeztetés egy idő után nagyon fárasztó tud lenni, főleg ha a pár mindkét tagja dolgozik és amellett szervezi az esküvőjét. Sokszor előfordul, hogy nem figyelnek az „apró betűs” részekre és már csak a fontosabbnak látszó dolgokra jut energiájuk, pl. mi legyen a vacsora vagy milyen legyen a koszorúslányok ruhája.

Ha ízletesnek tűnik a menü, jó az ára, kinek jutna eszébe írásba foglalni, hogy mennyi felszolgáló szolgálja majd ki a násznépet? Ha eszébe is jut valamelyiküknek, hacsak nem vendéglátósok, nem fogják tudni meghatározni mi az ideális létszám. Lehet, hogy finom az újházi tyúkhúsleves, de mire az a néhány pincér felszolgálja, a vendégek lehet, hogy éhségükben már degeszre eszik magukat az asztalra készített pogácsával és süteményekkel, az újházi meg mehet a „levesbe”.

Ugyancsak nehéz feladat a határidőket betartani. Az esküvőket 1 évvel az esemény előtt már érdemes elkezdeni szervezni, a foglalások, rendelések, egyeztetések időpontja azonban nem egy napra esik. Megesik, hogy néhány kérdésben később, hetek, hónapok múlva kell csak dönteni és visszajelezni, ezért ezek gyakran elfelejtődnek. Komoly határidőnaplóra van szükség, hogy minden olajozottan működjön.

Beszéljünk kicsit a dekorációról, mert annak is fontos szerepe van. Az elkészült díszítést több hetes előkészület is megelőzheti. Be kell szerezni az anyagokat, el kell készíteni az asztaldíszeket, a csokrokat stb. Vagyis nem megy egyik napról a másikra. Ha a dekoratőrünk pár nappal az esküvő előtt kitalálja, hogy drágább lesz a kompozíció, mint amiben megállapodtunk, nincs más választásunk, mint elfogadni a plusz költségeket. Ilyen rövid határidővel nem lesz, aki helyette elvállalja.

A buktatók teljes sora sajnos ennél jóval hosszabb. Ezért válik napjainkban egyre elterjedtebbé esküvőszervező alkalmazása. Korábban az ilyen jellegű szolgáltatás nem volt túl gyakori, sokan még talán ma is kétkedve fogadják, de az igények és a jogi környezet változása már nem kérdőjelezi meg szükségességét.

Miért jó, ha esküvőszervezőhöz fordulunk?

  • Az első és talán legfontosabb, ami az esküvőszervező mellett szól, hogy szemben a többi szolgáltatóval (fotós, autókölcsönző stb.) a házasulandók érdekeit tartja szem előtt. Nem a megmaradt virágcsokrait vagy az étterem megüresedett idejét akarja eladni, hanem a legszebb virágokat és a legjobb kiszolgálást biztosítja.
  • Mivel profi szakemberről van szó, így garantálható, hogy a szervezést teljes egészében leveszi a vállunkról és minden zökkenőmentesen zajlik majd. A tapasztalat aranyat ér, meglévő kapcsolatainak köszönhetően ugyanis olyan szolgáltatókkal dolgozik, akik már bizonyítottak. Ez garantálja, hogy kifogástalan ellátásban legyen része minden résztvevőnek. Aki azt gondolja, hogy egy felszolgálást, virágkötést bárki megtud csinálni, az téved. Vagyis csak részben van igaza. Mindenki ki tud vinni egy tányér ételt, de vajon hogy? Beleönti-e a vendég ölébe? Egyik szerződésben sincs leírva, milyen a szakszerű felszolgálás. Az esküvőszervező feladata az is például, hogy olyan pincéreket fogadjon, akik nem hiszik azt, hogy a korlátlan italfogyasztás a vendégeken kívül rájuk is vonatkozik.
  • Jól tudja kihez milyen esküvő illik, mi való neki és mi nem. A pároknak gyakran vannak olyan elképzeléseik, melyek nem passzolnak a személyiségükhöz, a vendégekhez, a díszítéshez. Vannak jegyesek, akik csupán az aktuális trendek miatt tartják az esküvőjüket valami felkapott helyen, pedig semmi kötődésük nincs hozzá, ezzel személytelenné, „idegenné” válhat saját esküvőjük. Fontos, hogy az esküvőszervező irányt tudjon mutatni és a vágyakat összehangolni a lehetőségekkel.
  • Részletes szerződést köt a zenekarral, ami magában foglalja azt is, hogy mikor és mennyi szünetet tartanak, így a mulatságban nem lesznek hosszú, rosszul időzített szünetek.
  • Tisztában van azokkal a sarkalatos pontokkal, amiket a szerződéseknek tartalmaznia kell.
  • Tapasztalatainak, praktikáinak köszönhetően figyel arra, hogy minden résztvevő jól érezze magát, de a vendégsereg mégse szakadjon több részre. Gondoljunk csak bele, ha kialakítunk az esküvőn egy kijelölt dohányzóhelyet, fontos ott is a kényelem. De kinek jutna eszébe, hogy a dohányzóhelyiségben elhelyezett székek, padok ottmaradásra sarkallják a dohányosokat, így elszakadnak a többi vendégtől és a buli könnyen ellaposodhat?

Hasonló apróságnak látszó körülményből kilométeres listát lehetne még írni, amik ugyanilyen hosszúra növelhetik a plusz költségek és bosszúságok sorát is. Ezek elkerüléséhez van szükség egy jó esküvőszervezőre, akinek a megbízása, bár többlet költségnek tűnik, visszahozza az „árát” azzal, hogy olyan költségeket is megspórol nekünk, amikre nem is számítunk. Így biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legjobb szolgáltatásokat kapjuk mind mi, mind pedig vendégeink és ami a legfontosabb, hogy életünk legszebb napján nem azon kell görcsölnünk, hogy minden a terv szerint halad-e, hanem átadhatjuk magunkat a pillanatnak és kiélvezhetjük esküvőnk minden pillanatát.