Hogyan is nézzen ki egy esküvői meghívó?

példa esküvői meghívó

Ha nem vagyunk jártassak a meghívó készítésben, érdemes szakember segítségét kérni. Keressünk egy grafikust vagy nyomdai szakembert, aki a segítségünkre lesz! Az ötleteinket, kívánságainkat mindenképp tudomására kell hozni, több száz megnézett meghívó után már biztos vannak elképzeléseitek, hogy milyet szeretnétek. Alkossátok meg a saját személyre szabott meghívótokat!

Külső kinézet

példa esküvői meghívó

Formáját tekintve lehet egyszerűbb vagy különlegesebb formavilág. Az egyszerűbb formák a négyzet, téglalap vagy kör alakú meghívók. Ezeket szalaggal, masnival, csipkével vagy kövekkel is lehet díszíteni. Olyan papírt is választhatunk ami önmagában mutatós és nem igényel díszítést. Különleges meghívók lehetnek a tekercses meghívók dobozban, kémcsöves meghívók, kocka alakú dobozos meghívók, téglatest alakú dobozos meghívók vagy akár a tortaszelet formájú doboz meghívók. Természetesen ezeket a típusokat is lehet díszíteni akár saját fényképpel is.

Színeiben figyeljünk a harmóniára. Kettő vagy három színnél nem érdemes többet használni. A meghívó lehet egyoldalas vagy kinyitható többoldalas is. Egyoldalas meghívónál lényegre törően, tömören érdemes fogalmazni. Többoldalas meghívónál hosszabb meghívó szöveget is írhatunk és külön oldalra kerülhet az idézet és a szöveg.

Belső tartalom

A meghívó általában idézettel, a pár nevével vagy monogramjával kezdődik. A tartalomnál elsősorban meg kell határozni, hogy hagyományos, régies vagy modern, vicces szöveget szeretnénk.

Hagyományos meghívót például kezdhetünk így:

  • Szeretettel meghívunk ….
  • Örömmel értesítjük Önt és kedves családját….
  • Humoros meghívó például így kezdődik:
  • Tudatjuk, hogy sok férfi és nőt taszítunk ezzel kétségbeesésbe, de úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk….

A megszólítás után írjuk a szertartás vagy szertartások pontos idejét és helyét, ezután pedig a vacsora helyét és időpontját szoktuk említeni, ha az nem közvetlen a szertartások után kezdődik. A különböző helyszínek pontos címét mindig tüntessük fel! Ha a szertartás nem minden vendégét hívjuk vacsorára, akkor a nekik szánt meghívón ezt a rész hagyjuk ki. A meghívó végén érdemes egy elérhetőséget adni, hogy a vendégeink vissza tudjanak jelezni.

A párok többsége már az esküvő előtt együtt él, így nászajándékba nem tárgyakat, hanem pénzt szeretnének. Ezt is nyugodtan bele lehet írni a meghívóba akár egy vers formájában. Íme egy példa:

„ Minden kedves Barát és Rokon!
Kérünk Titeket ne vegyétek zokon,
ágynemű, törülköző, étkészlet,
nálunk már teljes a készlet.
De, hogy a malacpersely hízzon,
inkább a násznép adakozzon!
Amit ajándékba szánnátok
borítékba perselybe dobjátok!
Megígérjük nem vész kárba:
előbb- utóbb befektetjük
egy kisebb családfába.”

A borítékba érdemes térképet elhelyezni, hogy mindenki odataláljon a Nagy Nap különböző helyszíneire.

Rendelésnél mindig kérjünk mintadarabot, mielőtt megrendeljük a meghívókat! Érdemes olyan helyet választani, ahol akár az ültetőkártyát, a menükártyát vagy az asztalszámokat is meg tudjuk rendelni. Ezek a megoldások általában költségekben is kedvezőbbek, mint ha mindent külön helyről rendeljük és így biztosak lehetünk benne, hogy egységes lesz a dekorációnk.

A meghívókat személyesen 2-3 hónappal az esküvő előtt illik átadni. Természetesen a külföldön vagy távoli városban, faluban élő rokonoknak és barátoknak postai úton is el lehet küldeni a meghívókat. Manapság már az is elfogadott, hogy elektronikus meghívót vagy videó meghívót küldjünk.

Bárhogy is döntsünk, a lényeg, hogy a meghívó az egyéniségünket tükrözze.