Esküvői vacsora ütetési etikett

Ültetési etikett az esküvőn

Nem jellemző hogy a vendégek érkezési sorrendben ott foglalhatnak, helyet, a lakodalom helyszínén ahol csak szeretnének, de ezt is választhatjátok, ha gondot okoz kitalálni kiket, ültessetek egy asztalhoz. Ennek is megvannak az előnyei. A vendégek szabadon keveredhetnek, nem kell külön asztalokhoz ültetni a menyasszony és a vőlegény vendégeit.

Ezzel esélyt adunk új szórakoztató társaság kialakulására. Az sem utolsó szempont hogy az ültetési rend kialakítására szánt időt is megspórolhatjuk a fejtörésről nem is beszélve. Hátránya lehet, hogy egy-egy később érkező kedves vendég nem kap hozzánk közeli kellemes helyet és a társasága sem biztos, hogy szórakoztató lesz. Az esküvőszervezés során gondoljunk minden apró részletre.

Meghatározott vendégcsoportok szerint

Ennél szervezettebb megoldás hogy az egyes asztalokhoz meghatározott vendégcsoportokat rendelünk például menyasszony rokonai, vőlegény rokonai, barátok, munkatársak. Ez nem túl szigorú ültetési rendet ad mégis valamiféle kerete biztosít a vendégek elhelyezéséhez.

A leggyakrabban alkalmazott ültetési rend szerint az egyes asztalokhoz névsort rendelünk. Ezzel pontosan kijelölve minden vendég helyét a vacsora idejére, ami természetesen az este folyamán rugalmasan változtatható a vendégek társaságigénye függvényében.

Név szerinti kijelölés

Ennek a módszernek a részletesen kidolgozott változata, amely a vendég nevével jelzett pontos helyet is megjelöli az asztalnál. Ennek részletes kidolgozása nagy figyelmet igénylő feladat és számos szabályt figyelembe kell hozzá venni.

Az menyasszony és a vőlegény a vacsora idején már a friss házasok a díszhelyen foglalnak helyet általában egy hosszú asztal közepén. A hagyományok szerint az örömszülők és a tanúk az új férj illetve feleség mellett kapnak helyet. Ezen belül is létezik hagyományos ültetési rend, amelynek ma már nem szoktak nagy jelentőséget tulajdonítani. A hagyományokon túl lényeges szempont hogy mindenki kellemes társaságban töltse el a vacsorát és a lagzi egésze alatt jól mulasson.

Hölgyek és urak felváltva

Ha név szerint meghatározott ültetési rendben ültetjük le a vendégeinket, akkor ügyeljünk rá, hogy felváltva üljenek egymás mellett a hölgyek és urak. Az ültetési rend kialakításakor amellett hogy gondosan mérlegeljük ki, ki mellett foglaljon helyet, azt is vegyük figyelembe kivel szemben fog ülni a vacsora idején. Az egyedül érkező vendégeinkre kiemelt figyelmet fordítsunk, és olyan helyre ültessük, őket ahol biztosan találnak kellemes beszélgetőpartnert, aki akár a táncpartner lehetőségét is magában hordozza.

Az ültetési rend megalkotásakor a hasonló érdeklődési kör elvét is vegyük figyelembe. Szófukar beszélgetni egyáltalán nem szerető vendégeket ne ültessünk egymás mellé. Mindig legyen körülöttük olyan, aki könnyed vidám társalgó és gondoskodik róla, hogy ne legyen fagyos a hangulat. Ezzel elősegítjük, hogy ők is jól szórakozzanak és előbb utóbb oldott hangulatban csevegjenek, szórakozzanak.

A gyermekekre is gondoljunk

Ha a gyermekek is meghívást kapnak az esküvőre őket érdemes egymás közelébe ültetni akár külön asztalt is létrehozhatunk a számukra. A gyermekek létszámának függvényében érdemes megfontolni, hogy gondoskodunk a külön szórakoztatásukról bébiszitter vagy animátor személyében. Játszósarok kialakításával a szülők hálájának is részesei lehetünk. A vidáman szórakozó gyermekek őket is hagyják kellemesen mulatni. Ezzel kapcsolatosan számos szolgáltató kínál már több helyen tesztelt szórakoztató lehetőségeket különböző korosztályú gyermekek számára.

Az ültetési rend kialakításakor választhatjuk, hogy a vőlegény és a menyasszony rokonságát vegyesen ültetjük így kínálva lehetőséget a beszélgetésre ismerkedésre. A zenekar hang ereje legyen csábító a táncos lábú vendégek számára, de ne akadályozza meg a beszélgetőket abban, hogy egymást hallják.

Az ültetési rendet a bejáratnál is helyezzük el

Az ülésrendet a bejáratnál is hasznos kifüggeszteni így minden vendég könnyebben megtalálja a helyét. Az asztalokon elhelyezett ültető kártya pedig egyrészt segít megtalálni mindenki számára hol a helye másrészt az asztalszomszéd nevét is segít megjegyezni ezzel könnyítve a meg az ismerkedést, beszélgetést.