Indiai esküvő

india

Minden országnak megvan a maga kultúrája, így az esküvői szokások és tradíciók is mindenhol mások. Az arab után most az indiai esküvő szokásainak jártunk utána.

Az indiai hagyományok

Az indiai házasságok többségét még mindig a szülők rendezik el. Számukra nagyon fontos az asztrológia, eljegyzéskor a párnak egy házassági horoszkópot készítenek. Ebből kiderül, hogy a pár mennyire illik egymáshoz és a házas éveik alatt milyen problémákra kell odafigyelniük. Ha a horoszkóp szerint nem illenek egymáshoz, előfordulhat az is, hogy nem házasodnak össze. A válás szóba se jöhet a vallásuk szerint.

Asztrológia és rituálék

Az esküvő napját is az asztrológiai számítások alapján tűzik ki. Egy indiai esküvő általában több napból áll, a szűk család akár már 15 nappal a fő nap előtt elkezdi a szervezést és az ünneplést. A legidősebb hölgyrokon vigyáz a szabályok és a hagyományok betartására. Indiában minden rokont, szomszédot, barátot és ismerőst illik meghívni, így a násznép létszáma elérheti akár az 1000 főt is. A násznép a fő nap előtt 2-3 nappal csatlakozik az ünnepléshez.

Mivel Indiában nagyon vallásosak az emberek, ezért csak vallási szertartások vannak, náluk nincs olyan polgári esküvő, mint Magyarországon.

Az esküvőn rituálék sokasága várja a házasulandó párt. A szertartásra tisztán érkezik meg a menyasszony és a vőlegény: nem csak a testüket tisztítják meg, hanem az elméjüket is. Csak ezután következhet a több napig tartó esküvő, melynek egyik első eleme egy lánybúcsúféleség. A menyasszony a női rokonaival és barátaival kezd zenélni, táncolni és énekelni. Ezen az estén sárga színűre festik a homlokukat, ez a szín a hűség jelképe az ő kultúrájukban.

A következő este a menyasszonyt henna festéssel díszítik. A vőlegény ezalatt a már nem élő rokonai áldását kéri az esküvőre és hívja őket a szertartásra.

A fő napon kerül sor a házasságkötésre, melynek helyszíne általában a menyasszony otthona. A vőlegény a menyasszonyt egy oltár előtt várja, majd a nap folyamán több rituális szertartást végeznek.

Az indiai esküvő főbb szertartásai

  • A vőlegény piros pontot fest a menyasszony homlokára és egy piros csíkot a haja tövébe. Ezzel is jelzi, hogy a menyasszonyból asszony lett.
  • A virágfüzér átadása: a pár nyakába virágfüzért raknak. A násznép imákat mond, közben a pár megcseréli a füzéreiket.
  • Az édesapa felajánlja a lányát a vőlegénynek, a vőlegény pedig ígéretet tesz, hogy megfelelően fog bánni a feleségével.
  • A pap egymásba rakja a pár két kezét miközben imákat mond. Ezután vizet csepegtet és virágfüzért helyez a kezekre, majd egy fonállal összeköti a párt.
  • A vőlegény hátulról átkarolja a menyasszonyt, majd a menyasszony vezetésével hétszer megkerülik az oltáron égő tüzet. A pár közben fogadalmat is tesz a boldog párkapcsolathoz.
  • A pap csak segít, de a pár adja össze magát, fogadalmuknak a násznép a tanúja.
  • A pár a fő napon nem ehet semmit, csak este a vacsorán. Az esküvő előtt is szigorú böjtöt követnek.
  • Nincs hitvesi csók és a szertartások alatt egymáshoz érniük is csak ritkán szabad.
  • Fontos az esküvőn a fotózás, ami akár több óráig is tarthat.

Természetesen rengeteg további tradíció létezik. A fent említetteken kívül másfajta rituálék is előfordulnak, de ezek a legfőbbek.

A menyasszony és vőlegény öltözéke

Az indiai menyasszony nem fehér ruhát visel az esküvőjén, a legelterjedtebb szín a vörös és az arany. A vőlegény általában fehér vagy krémszínű ruhát és turbánt vesz fel.

A ruhák gazdagon díszítettek, a pár pedig sok ékszert visel, mely a bőséget és gazdagságot jelképezi.

Végszó

Egy indiai- magyar esküvőn mindkét nemzet hagyományaiból lehet válogatni, de mindig törekedni kell a harmóniára és arra, hogy mindenki elfogadja a másik fél szokásait.

A kép forrása: [link]