Mire érdemes figyelni esküvői dekoráció elkészítése során?

esküvői dekoráció

Egy esküvői dekoráció elkészítése összetett feladat. Kérhetjük szakember segítségét is, de ha igazán személyessé szeretnénk tenni, elkészíthetjük magunk is. Íme néhány tanács, mire is érdemes figyelni!

Szertartási helyszínek dekorációja

példa az esküvői dekoráció alkalmazásáreA polgári szertartás helyszínén érdemes előre érdeklődni, hogy biztosítanak-e dekorációt vagy arról is az ifjú párnak kell gondoskodni. Szerencsére a házasságkötő termekben általában a helyszín üzemeltetői biztosítják ezt. A terem dekorációja az anyakönyvvezetői asztalon egy virág díszítés, illetve a pár és a tanúk székein székszoknya és masni. Kültéri ceremónia esetén a dekorációról általában a párnak kell gondoskodni. A széksorok széleit kis virágcsokrokkal, szalaggal vagy lufival is csinosíthatjuk. Ilyen esküvőknél kedvelt a virágkapu is.

 

Esti szertartásnál színes lampionokat is lehet használni. A fák törzseit körbetekerhetjük fényfüzérekkel, de használhatunk gyertyákat, fáklyákat is, amelyek gondoskodnak a romantikus hangulatról. A templomi szertartásnál a padok széleit egyszerű virággal vagy szalaggal érdemes dekorálni. Az oltárra is kérhetünk dekorációt kizárólag fehér színű virágból.

Virágdekorációk

A menyasszonyi csokor a virágdekorációk fő eleme. A csokor kiválasztásánál a menyasszony egyénisége a legfontosabb. A vőlegény és a tanúk kitűzője a menyasszonyi csokorhoz illő virágokból készül. Gondoskodni kell a szülőköszöntő csokrokról is, ezek általában az örömanyák kedvenc virágaiból készülnek. Ha nem szeretnénk különbséget tenni az anyukák között egyforma csokrot ajándékozzunk! A hagyomány szerint a menyasszony eldobja a csokrát és aki elkapja, az megy legközelebb férjhez. Mivel nem minden menyasszony szeretne megválni a csokrától, ezért szoktak egy hasonló kisebb csokrot is csinálni, amit eldobhat. A koszorús lányoknak kis csokrot vagy kardíszt érdemes készíteni.

 

Teremdekoráció

A dekoráció stílusa összhangban legyen a helyszín stílusával. Manapság egyre elterjedtebbek a tematikus esküvői dekorációk is, amelyek valamilyen konkrét témához, stílushoz kapcsolódnak. Ilyen például a vintage vagy gatsby stílus is, de a téma lehet sport, utazás, vagy akár film is. A fő asztaldísz a pár és közvetlen hozzátartozóik közös asztalán kap helyet.

A virágdísz ne takarja el az ifjú párt!

Az asztaldekorációnál fontos figyelembe venni az asztal formáját. Hosszú, összetolt asztalsornál 4-6 személyenként helyezzünk dekorációt, kör asztaloknál középre lehet egy magasabb díszt tenni és köré apró kis díszeket kihelyezni. Fontos, hogy szemmagasságban ne helyezzünk el semmilyen tárgyat, virágot, ami akadályozza a kommunikációt. Az asztal színvilágát fokozhatjuk színes szalaggal vagy anyaggal. A terítő a legtöbb esetben fehér, így bármilyen szín jól mutat rajta. Az asztalokra kerülnek a köszönő ajándékok és az ültető kártyák is, melyeknek illeszkednie kell a színvilághoz. Különlegesség, ha dekorációnak cserepes virágot használunk. Ezeket meg is lehet tartani, mint emléket a nagy napról, vagy köszönő ajándéknak is oda lehet adni a vendégeknek. Virágok helyett gyümölcsöt is tehetünk az asztalra, amit az este folyamán el lehet fogyasztani.

 

Különleges dekorációk egy esküvőn a csoki-szökőkút, a pezsgő-szökőkút vagy a jégszobrok, esetleg a vízparti esküvőknél úszó kívánságlámpások.

 

Kreatív menyasszonyok saját kezű dekorációt is készíthetnek. Egy hétvégi vagy lánybúcsú program lehet, hogy a koszorús lányokkal közösen készítenek díszeket. Egyszerű mégis mutatós dekorációk lehetnek pl.: tüll pom-pomok, befőttes üvegek gyertyák vagy virág tartók, fonal gömbök, papír vagy szalvéta virágok, organza masnik.

 

Végszó

Akár dekoratőr segítségét kérjük, akár saját kezűleg készítjük a díszeket, a legfontosabb a harmónia és az összhang.