Mi történik ha le kell mondani az esküvőt?

A koronavírus terjedése globális egészségügyi probléma. Egyetemek zárnak be rendezvények kerülnek törlésre és az esküvőket tervezők számára is nagy gondot okoz. Lassan leáll a gazdaság, tiltott az emberek szabad gyülekezése és ez alól sajnos az esküvő sem képez kivételt.

Amikor rajtunk kívül álló okok játszanak szerepet

A vírus terjedésének megállítására hozott intézkedések nem csupán a násznép összegyűlését tiltják, de a nászutasok tervei is érintettek lehetnek, sőt a külföldön élő meghívottak sem tudnak részt venni az eseményen a határok lezárása miatt.  Mindennek tükrében nyilvánvaló, hogy a párok esküvőjük elnapolása mellett döntenek.

Az esküvő lemondása vis maior esetében

Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés mi a helyzet szolgáltatókkal megkötött szerződésekkel. Van belőlük jónéhány: esküvőszervező, helyszín, fotós, videós, menyasszonyi ruha szalon, catering, ceremóniamester, stb. Ezek tartalmukban nyilván különbözhetnek, de mindegyik „Megbízási szerződés” keretében ahol a pár a megbízó a szolgáltató pedig a megbízott. Vis maior esetén, amikor a felek akaratán és tudtán kívüli esemény (járvány, háború, természeti katasztrófa) miatt elállhatnak a szerződésben foglaltak teljesítésétől. A pénzvisszatérítés a szerződésben foglaltak és az ilyenkor érvénybe lépő jogszabályok alapján történik.

Az esküvő lemondása vagy halasztása egyéb okok miatt

Előfordul, hogy hiába a heteken, hónapokon át való tervezés és szervezés a véletlen-faktort nem lehet elkerülni. Váratlan haláleset, betegség vagy családi gondok miatt muszáj elhalasztani vagy törölni az esküvőt. A megbízói szerződést minden esetben a benne foglaltak alapján van mód felbontani vagy módosítani. Amennyiben az esküvő meghiúsul, a helyszínnek joga van megtartani a foglalót. Ha szerződés magában foglalja és nem jeleztük időben az esemény törlését akár még kötbér felszámolására is lehetősége van.

Előleg vagy foglaló, nem mindegy

Az előleg és a foglaló közötti lényeges különbség, hogy az előleg minden esetben visszajár a megrendelőnek a foglaló esetében ez nem egyértelmű. A foglaló előre egyeztetett pénzösszeg és a szerződés megkötésekor adják át. Amennyiben nem rendelkezünk, szerződéssel nem beszélhetünk foglalóról, semmilyen esetben sem.

Nagyon fontos hogy a foglaló átadásának ténye kerüljön bele a szerződésbe. Ha szerződés teljesítése olyan okból lehetetlen, amelyért mindkét fél vagy egyikük sem hibás akkor a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért okolható fél az adott foglalót elveszíti, a kapott foglaló dupláját köteles visszatéríteni.

Az előlegre semmilyen biztosítéki vagy szankciós szabály nem vonatkozik. Mindegy milyen okból nem valósulnak meg a szerződésben foglaltak, minden esetben visszajár a megbízónak.

Minden szolgáltatóval legyen aláírt szerződésünk!

Minden egyes szolgáltatóval legyen külön szerződésünk akár barátunk az illető akár idegen. A szerződésben térjünk ki minden esetlegesen felmerülő költségre, kedvezményekre. Tartalmazzon részletesen minden megbízói igényt, kérést, a foglalót, a módosítási és felmondási feltételeket vis maior esetére vonatkozóan is.

Ha a helyszínen rendeljük meg az ételeket és italokat arra is térjen ki a részletesen a szerződés a létszám módosítás feltételeivel együtt. Szerepeljenek a plusz ajándékok (például az ajándék nászutas lakosztály) a kötbér, a lehetségesen felmerülő extra költségek, a felszolgálás mikéntje, a berendezés, terítékek és az esemény utáni takarítás költsége is.