Mitől jó egy vőfély és mi is a feladata?

vőfély

Hazánkban elterjedt, hogy egy esküvőre vőfélyt választanak a párok. Régen ezt a feladatot a vőlegény egy rokona, barátja látta el. Ha a családtagok közül senki nem érezte magát késznek e feladat ellátására, akkor az adott faluból vagy közösségből választottak valakit a feladatra, olykor egy lakodalomban több is volt belőlük. Manapság azonban már ez is egy szakma, ezért általában hivatásos vőfélyt kérnek fel a párok.

A vőfély az esküvőn népies öltözékben jelenik meg, kellékei még a bokrétás kalap és a szalagokkal díszített vőfélybot. Végig rigmusokban beszél, kis verseket szaval, az esküvőn ő a “házigazda”. Ő az aki szórakoztat és irányít. Első feladata az esküvő napján a vendégek fogadása, ezután szokás a vőlegény elbúcsúztatni, majd a lányos háznál a menyasszony kikérése következik. Ez a vőlegénnyel együtt történik, de természetesen a vőfély beszél. A menyasszonyt a szülők áldásával adják a vőlegénynek. A menyasszonyt is elbúcsúztatja a vőfély a családtagoktól és rokonoktól. Hagyományosan ilyenkor kerül átadásra a csokor a menyasszonynak, a menyasszony pedig szalagot köt a vőfélybotra. Ezután a vőfély az, aki figyel az időbeosztásra, hogy időben érkezzen a pár a különböző helyszínekre. Elkíséri a párt és a násznépet a polgári szertartásra, majd a templomi esküvőre. A vőfély fogja össze és irányítja a násznépet.

A lakodalomban a vőfély a fogások előtt tréfás, olykor pajzán versekkel szórakoztatja a vendégeket. Ő tálalja fel az ifjú párnak a vacsorát. Levezényli a csokordobást, a harisnyakötő dobást, a nyitó táncot, a torta vágást, a gyertyafény keringőt, a menyasszony táncot, az újasszony köszöntést, a menyecske táncot és minden egyéb programot. Hogy szórakoztasson, játékokat játszat az ifjú párral és a násznéppel. A vőfélyek legismertebb játékai a menyasszonyi cipő elrablása, a kocsi mese, a tojás pörgetés és a lakodalmi vonat. Segít a menyasszony rablásának megszervezésében is. Az este végén elköszönő verssel búcsúzik.

Egy jó vőfély ad a megjelenésére, jól kommunikál, szervez és nem ijed meg, ha probléma adódik az esküvőn. Mindenre talál megoldást és mindenkihez van egy kedves, olykor biztató szava. Fontos, hogy a verseit, beszédeit fejből, jól érthetően mondja és legyen rugalmas az esküvő menetében. Például ha jó a hangulat és mindenki táncol, ne szakítsa félbe egy játékkal. Ha viszont a hangulat alábbhagyna, ismerje fel és jöhet egy játék vagy torta felvágás! A vőfélynek együtt kell tudni dolgozni az többi esküvői szolgáltatóval is-

Tisztázni kell a vőféllyel, hogy milyen esküvőt szeretnénk. Át kell vele beszélni, hogy is tervezi levezényelni a Nagy Napot. Ha valami nem tetszik, például egy vers vagy egy játék, azt mindenképp jelezni kell felé a megbeszélésen. A lényeg, hogy mindenki élvezze az esküvőt, de főként az ifjú pár, hisz ez a nap róluk szól.

Előfordul, hogy nem mindenki tud azonosulni a vőfély személyével, stílusával, humoros verseivel, ilyenkor ideális választás egy ceremóniamester. Feladata lényegében ugyanaz, mint a vőfélynek: ő a házigazda, aki levezényli az esküvőt. A ceremóniamester öltönyben jelenik meg és nem beszél rigmusokban, ő lényegében egyfajta modern vőfély.

Várallyai Ottó

Várallyai Ottó