A lakodalom

lakodalom villanykörte

Miután véget érnek a szertartások, a gratulációk fogadása és a fotózás már csak egy dolga van az ifjú párnak: lazítani és élvezni a lakodalmat. A lakodalom a Nagy Nap befejező része, ilyenkor már nem szabad izgulni, hanem egyszerűen csak élvezni kell a bulit.

A lakodalom általában a vacsorával kezdődik, amit a vőfély vagy ceremóniamester konferál fel. A vőfély népies öltözékben jelenik meg, rigmusokban beszélik és pikáns, vicces történeteket mesél, a ceremóniamester viszont elegáns öltözéket visel és normál hangvételt használ. Mindkettejük feladata, hogy irányítsák a szolgáltatókat és levezényelje a lakodalmat. Az ő felelősségük, hogy jó hangulat legyen a lakodalomban. Mindkét szolgáltató játékokat játszat az ifjú párral és a násznéppel.

A jó lakodalom legfontosabb eleme mégis egy jól megválasztott zenekar vagy DJ. Érdemes a párnak végiggondolni már az elején, hogy milyen lakodalmat szeretnének! Egy zenekart a hagyományos esküvőkre, egy DJ-t pedig modernebb esküvőkre szoktak felkérni. A választásnál a násznép összetételét is érdemes figyelembe venni. A DJ vagy a zenekar felbérlése előtt mindenképp érdemes egy demo anyagot is meghallgatni.

A zenekarok repertoárjában a hagyományos lakodalmas és klasszikus zenéken kívül az örökzöld slágerek és a modern zenék is szerepelhetnek. Ha van lehetőségünk, a zenekarválasztás előtt hallgassunk meg élőben akár több jelöltet is!

A zenekarvezetővel tisztázni kell, hogy mikor kell a helyszínre érkezniük. Árak tekintetében a zenekarok vagy egy fix összegért zenélnek a lakodalom alatt, vagy egy meghatározott időpontig fix díjat kérnek, azon túl pedig óránként egy bizonyos összeget, illetve az útiköltségüket általában pluszban számolják fel. A nyitótánc, a keringő, a tortaszeletelés vagy a menyasszony tánc zenéit feltétlenül közöljük a zenekarral! A pihenőidőt is érdemes előre tisztázni, hiszen senki nem szereti, ha a lakodalomban éppen a tetőfokára hág a hangulat és a zenekar bejelenti, hogy szünetet tartanak. Egy zenekar tagjainak fel kell ismerni, ha a hangulat kicsit alább hagy, ilyenkor olyan slágereket kell játszaniuk, amelyre újra táncolni kezd a násznép.

A zenekar mellett a másik lehetőség az esküvői DJ. A DJ-k előnye, hogy nagy zenei repertoárral rendelkeznek, minden korosztályt énekelhető és táncolható zenékkel tud szórakoztatni. Több stílusban is tud zenéket játszani szünet nélkül, az este folyamán pedig kívánságokat is tud teljesíteni. Egy DJ-vel is mindenképp le kell ülni, hogy milyen stílusú zenéket szeretnénk hallani és tisztázni kell vele azt is, ha van olyan zene, ami tiltó listára kerül. Választható olyan DJ is, aki ceremóniamester is egyben, ezzel akár a költségeken is lehet spórolni. Egy DJ rendelkezhet saját fénytechnikával is amivel különlegessé és emlékezetessé is tudja tenni a lakodalmat.

Manapság az sem ritka ha egy lakodalomban zenekar és DJ is van. Ilyenkor az ifjú pár mondja meg, hogy milyen arányban szerepeljenek. Amikor a zenekar a pihenőt tölti, addig egy DJ szórakoztatja a vendégeket, illetve ha a zenekar csak meghatározott időig zenél, például éjfélig, utána a DJ szórakoztathatja a mulató vendégeket.

A legfontosabb, hogy a lakodalom örök emlék maradjon az ifjú párnak és vendégeiknek.

A kép forrása: [link]