Az esküvői csokor

esküvői csokor

A menyasszonyi csokor kiválasztása éppolyan fontos, mint a ruha kiválasztása. A virág és a csokor forma kiválasztásánál a menyasszony egyénisége, alakja és a ruha stílusa is szerepet játszik. Érdemes a szezonnak megfelelő virágokból csináltatni a csokrot. Fontos, hogy tartós legyen a csokor, hisz az egész napot ki kell bírnia! A virágkötőt akár 2-3 hónappal az esküvő előtt fel lehet keresni, a vele való egyeztetésre érdemes magunkkal vinni egy képet a ruháról és képeket az elképzelt csokorról.

Az esküvői csokor fajtái:

Körcsokor: A kis körcsokrok szorosan egymáshoz simuló virágokból állnak. Évek óta tart a népszerűsége, igazi örökzöld az eskükői csokrok között. Törékeny, kis termetű vagy magas, karcsú menyasszonyok kezében mutat jól. A kerek forma kiemeli a telt kerekded idomokat, ezért molettebb menyasszonyoknak nem ez a legideálisabb választás.

Csepp alakú csokor: Ebben a virágok vízesésszerűen vannak elhelyezve. Felül kerek, tömörebb csokor, ami lágyan omló virágokkal folytatódik. A virágok lazábban vannak kötve egymáshoz. Molettebb menyasszonyok legjobb választása, hisz ez a forma karcsúsít, alacsony menyasszonyokat pedig optikailag magasítja.

Modern formacsokrok: Igazán egyedi csokrok, amelyek akár különleges formát vagy éppen ellenkezőleg: semmilyen formát nem követnek. Különlegesek a szív, a félhold vagy a csónak alakú csokrok. Ide tartoznak a manapság egyre népszerűbb virágtáskák is.

Évszakok szerinti csokrok:

A hagyományos esküvői csokor fehér, de az évszakok színeit is bátran használhatjuk. A tavasz színei a pasztell színek: a lágy rózsaszín, a halvány lila és sárga ideális választás egy tavaszi csokorhoz. Ebben az évszakban kedvelt virágok a tulipán, a boglárka, a frézia, a bazsarózsa, az orgona, a gerbera, az írisz vagy a liliom.

Nyáron bátran használjuk a színeket! Az élénk pink, lila, kék is remek választás. Nyári virágok a rózsa, a napraforgó, a kála, az orchidea, a levendula, a margaréta vagy akár a szegfű is.

Ősszel a meleg vörös, barna vagy sárga színeket helyezzük előtérbe. A csokrot nyugodtan lehet színes bogyókkal, termésekkel díszíteni. Az őszi csokrok kedvelt virágai a dália, a gardénia, a hortenzia, a kardvirág, az őszirózsa vagy a szellőrózsa.

Télen vagy a téli színeket hangsúlyozó, vagy a telet ellenhangsúlyozó színeket használjunk! A telet hangsúlyozó szín az ezüst vagy a fehér, ellenhangsúlyozó szín a vörös vagy az arany. A virágok szempontjából ideális választás a kála, a liliom, az amarillisz, a rózsa, a frézia, az orchidea vagy a mikulásvirág.

A csokrokat gyönggyel, kövekkel vagy akár csipkével is lehet díszíteni.

esküvői csokor

Tartósítás:

Az esküvői csokor olyasmi, amit minden menyasszony szeretne az esküvői csokrát eltenni emlékbe. Szerencsére különféle tartósítási eljárásokkal ezt meg is lehet tenni, viszont ha nem vagyunk biztos a dolgunkban, érdemes szakembert keresni.

A tartósítási eljárás a fagyasztva szárítás vagy a préselés is lehet. A fagyasztva szárításnál a csokrot virágaira bontják és lefagyasztják majd újra csokorba kötik, ilyenkor a csokor valósághű marad. A folyamat kb. 3-4 hetet vesz igénybe. A préselésnél szintén a csokor virágait külön szedik és préselik, ezután a csokrot újrakötik. Ebben az esetben a virágok lelappadnak. A folyamat 8-10 hétig tart. Otthoni megoldásként is szóba jöhet a préselés vagy a szárítás, ezeket a folyamatokat figyelemmel kell kísérni.

Léteznek örök csokrok, is amiknek a tartósításával nem kell bajlódni. Ezek a csokrok készülhetnek selyemvirágból, selyemszalagból készült virágból, habvirágból, zsákvászonból, papír- vagy szatén virágokból. Ezeket a típusú csokrokat is bátran díszíthetjük kövekkel, kristályokkal, gyöngyökkel vagy csipkével. Léteznek ékszer csokrok is, amik nem tartalmaznak virágot, hanem magukból az ékszerekből készítik el őket.

Ezer- és ezerféle lehetőség tárul a menyasszonyok elé. Az esküvői csokor kiválasztása olykor nem egyszerű, de a lényeg hogy a Nagy Napra megtaláljuk a számunkra tökéletes választást.

 

esküvői csokor