Az esküvői torta

esküvői torta

Az esküvői torta éppúgy izgatja a násznépet, mint az ifjú pár ruhája, ezért a párok nagy gondot fordítanak ennek a kiválasztására is. Ha van rá lehetőség, érdemes több cukrászda kínálatát végignézni és akár végigkóstolni is!

Torta formák

Régen a hagyományos fehér kör alakú torták voltak népszerűek az esküvőkön, manapság viszont hatalmas kínálatból lehet választani, illetve teljesen egyedit is lehet készíttetni. A kör alakú torták mellett megjelentek a négyzet, téglalap vagy sokszögű torták is, manapság pedig a szabálytalan forma is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Nagyobb esküvőkre jellemzőek az emeletes torták, amelyeknél az sem ritka, ha a formákat kombinálják. Egy téglalap alakú alapra egy vagy több kör alakú tortát rakhatnak, illetve az is előfordulhat, hogy különböző ízű tortákból készül egy emeletes torta. Divatosnak számít, ha különböző vastagságú szintekből épül fel egy torta.

Esküvői torta bevonatok

A legnépszerűbbek a marcipán vagy cukorbevonatos torták, ezeket akár arany vagy ezüst bevonattal is készítik. A festett és márványos torták is egy jobban előtérbe kerülnek.

Egy tematikus esküvőnél a torta díszítést is hozzá kell igazítani a dekorációhoz. A torták díszítései gyakran igazi műalkotások! Egyre kedveltebbek a „meztelen” torták is, ilyenkor a torta nem kap bevonatot, hanem a tésztáját csupán a benne lévő krémből készült vékony réteg fedi.

Torták évszakok szerint

A torta színét az évszak is befolyásolhatja, de akár az esküvő színvilágához, dekorációjához illő tortát is választhatunk.

A legtöbb esküvőt nyáron tartják, pedig a többi évszaknak is megvan a maga szépsége. Nyáron bátran lehet erőteljesebb színű tortát választani, például a pirosat, narancssárgát, lilát és így tovább. Ősszel a zöld, a sárga vagy a barna színek a legjellemzőbbek. Télen ideális választás a fehér és a kék. Tavasszal a pasztellszínek kerülnek előtérbe.

Egy vintage esküvőn a lila vagy rózsaszín torta mutat jól, egy Gatsby esküvőhöz pedig a barna és krémszínű torta illik.

Torta díszítés

Töretlen a népszerűsége a virág díszeknek. A cukrászok vagy ehető, vagy marcipánból készült virágokkal díszítik a tortát.

Az áttört vagy csipke minta is nagyon kedvelt a házasulandók körében, illetve az ehető gyöngyök is mutatós dekorációja egy tortának.

Természetesen nem hiányozhat a torta tetejéről a marcipán menyasszony és vőlegény figura sem! Rengeteg figurából is választhatnak a párok, sok egészen humoros lehetőség is akad.

Torta szállítás

A torta szállítását mindig bízzuk a cukrászdára. A cukrászdák többsége rendelkezik saját hűtőautóval. A szakemberek tudják hogy szállítsanak egy tortát, hogy az ne sérüljön. Senki nem szeretné ha egy nyári meleg napon megolvadna vagy megromlana a csodálatos tortája.

…és végezetül a tortával kapcsolatos babonák

  • Minél nagyobb a torta, annál több gyermeke lesz a párnak.
  • A torta felvágása közben akinek a keze felül van, az viseli a nadrágot a házas évek alatt.
  • Édes lesz a házasélet, ha a pár megeteti egymást egy-egy falat tortával.
  • Az első szelet tortát a pár egy tányérból fogyasztja el, ami azt jelképezi, hogy mindent megosztanak egymással.

A kép forrása: [link]