Az esküvői vacsora

esküvői vacsora helyszín

Az esküvőn általában a legjelentősebb kiadást az esküvői vacsora adja. Mint minden szolgáltatásnál, itt is számtalan lehetőség közül választhat az ifjú pár. A lakodalmat tarthatják étteremben, rendezvényházban vagy akár külső helyszínen kitelepült cateringgel.

Az esküvői vacsora típusai

Tálszervizes vacsora

A leghagyományosabb vacsoratípus. Ebben az esetben a vendégek az asztaluknál helyet foglalnak és pincérek járnak körbe, akik mindenkit kiszolgálnak. A tálszervizes vacsora általában három vagy négy fogásból áll. Ha három fogásból áll. akkor jellemzően tyúkhúslevest, sültes tálat vegyes körettel és desszertet tálalnak. Ha négy fogásból áll, akkor az esküvői menü gyakran kiegészül valamilyen pörkölttel és a hozzá tartozó körettel. A menü kiegészítése lehet azonban sajt vagy gyümölcstál is. Természetesen van lehetőség saját menüt is összeállítani, amely tartalmazhat különlegesebb ételeket is.

Svédasztalos vacsora

Ebben az esetben a vendégek a saját tányérjukkal mennek  a svédasztalhoz és az ott feltálalt fogások közül választhatnak. A svédasztalra a pár válogatja össze az ételeket és határozza meg, hogy melyik fogásból milyen mennyiséget tálaljanak.

Tányérszervizes vacsora

Ennél a vacsoratípusnál a pincér tányéron viszi a fogásokat a vendégek elé. Nagy hátránya egy nagy létszámú esküvőnél, hogy sok pincérre van szükség, hiszen a vacsorát szeretnénk, ha mindenki egyszerre kapná meg.

A vacsora típusokat kombinálni is lehet. Például a levest a pincérek tálakban a vendégek asztalára helyezhetik, de a főételt már a vendégek egy svédasztalról válogathatják össze.

Éjféli vacsora

Az éjféli vacsorát általában akkor tálalják, amikor a pár elmegy átöltözni. Ilyenkor gyakran töltött káposztát tálalnak és ezen felül a vacsoránál megmaradt sülteket is újratálalják. Természetesen a sültek visszatálalása egy tányérszervizes vacsoránál nem megoldható, ebben az esetben is az ifjú pár dönti el, hogy mi kerüljön az asztalra. Az éjféli vacsorára akár választható valamilyen hidegtál is vagy akár könnyebb fogásokból is összeállítható.

Italok

Italok esetében általában háromféle lehetőség közül választhatnak a párok.

  • Lehet itallap szerint választani és ez alapján számláz a helyszín. Ebben az esetben szinte biztosra vehető, hogy az italok ára meghaladja a vacsora árát.
  • A legszerencsésebb megoldás az italcsomagok választása. Ilyenkor a helyszín megállapít egy fejenkénti összeget és ennek ellenében a vendégek egész este korlátlanul fogyaszthatnak. Egy italcsomag általában sörből, borból, rostos- és szénsavas üdítőkből, ásványvízből és kávéból áll. Választható olyan italcsomag is amely tartalmaz röviditalt is.
  • Vannak helyszínek akik engedik az italok bevitelét, ekkor hűtési és felszolgálási díjat kérhet az étterem.

Árajánlatkérésnél minden étterem a saját maga által összeállított esküvői menü alapján fog tervet küldeni az ifjú párnak. Fontos tudni, hogy a párnak természetesen van lehetősége módosítani a menün vagy akár saját menüsort is összeállítani! Jellemzően az éttermek próbálnak olyan választékot összeállítani, amelyből minden vendégünk kedvére tud szemezgetni.

Végleges létszámot az esküvő előtt egy héttel szokott kérni az étterem, ilyenkor kell jelezni azt is, hogy mennyi gyermek lesz jelen a vacsorán. Az éttermek többsége gyermek kedvezményt is szokott adni. A vacsora létszámánál fontos figyelembe venni azt is, hogy a szolgáltatók létszámát is beleszámoljuk.

A kép forrása: [link]