Egészséges torták

egészséges torta

Napjainkban sajnos egyre többször fordul elő az ételallergia, ezért az esküvői előkészületeknél figyelembe kell venni, hogy a násznép tagjai között vannak e olyanok, akik ezzel a problémával küzdenek. Legtöbbször a cukorbetegség fordul elő, de előfordulhat liszt-, tej- vagy tojásallergiás vendégünk is.

Gluténallergia

A glutén allergia nem azt jelenti, hogy minden gabonafélére érzékeny a szervezet, hanem azt, hogy bizonyos gluténféléket kerülnie kell a betegnek. Nem fogyaszthat búza, árpa, rozs és tönkölybúza felhasználásával készült ételeket és süteményeket.

Azok a cukrászdák akik búzalisztet is használnak, nem mondhatják azt, hogy teljesen gluténmentes tortát tudnak készíteni! Bármennyire is nagy a tisztaság, a rend, akkor is „szennyeződhet” a sütemény.  Gluténmentes torta készítéséhez csak olyan eszköz használható, amelyet nem használtak glutén tartalmú étel elkészítéséhez.

Alternatívaként tortáknál és süteményeknél használható liszt a rizsliszt, a kukoricaliszt, a hajdinaliszt, a szójaliszt, a burgonyaliszt.

Tejallergia, laktóz intolerancia

A tejben két fontos összetevő van, amely allergiát okozhat: a tejfehérje és a tejcukor. Ha a tejfehérjét nem tudja a szervezet lebontani, az a tejallergia. Ha a tejcukrot (laktóz), akkor laktóz intoleranciáról beszélünk.

Egyre nagyobb választékban lehet laktózmentes tejet vagy tejkészítményeket kapni, amelyek felhasználásával lehet süteményeket és tortákat készíteni. A növényi eredetű tejek is laktózmentesek, ilyen a szója-, a mogyoró-, a mandula-, a kesudió-, a rizs-, a zab- és a kókusztejek.

Cukorbetegség

Sajnos ez hazánkban az egyik leggyakrabban előforduló betegség. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a testünk nem termel elég inzulint, hogy a bevitt cukrot megfelelően le tudja bontani.

Számos édesítőszer létezik amellyel készülhet torta egy cukorbeteg részére, a legismertebbek a sztívia, az eritrit és a xilit. A fruktózt, vagyis gyümölcscukrot is lehet egyes esetekben használni.

A cukrászdák többsége fel van készülve, hogy diabetikus tortát készítsenek.

Tojásallergia

A tojásallergia legnagyobb számban a gyermekeknél fordul elő. Szigorú tojásmentes diétával nagy az esély a teljes gyógyulásra. A tojás pótlására már kapható ún. tojáspor, ez viszont nem tojásból készül.

Ételallergia

A torták és sütemények egyik közkedvelt alapanyaga valamely dióféle. Azonban manapság egyre nagyobb számban fordul elő, hogy ezekre a diófélékre is allergiás reakciót vált ki a szervezetünk.

Egészséges torták

Egészséges tortát nem csak akkor érdemes rendelni, ha allergiás beteg van a vendégeink között. Egy esküvői tortánál is oda lehet figyelni az egészséges hozzávalókra: jó, ha a tortánál nem használnak mesterséges aromákat, színezékeket és térfogatnövelőket.

Gyümölcsöket is bátran lehet használni! Természetes cukrot tartalmaz, így kevesebbet kell hozzáadni, egészségesek, ráadásul gyönyörű dekorációt is lehet belőlük készíteni.

Összefoglaló

Ha a vendégeink között több személy is allergiában szenved, akkor érdemes nekik külön tortát rendelni. Ha egy-két vendégünk érintett, akkor is nagy figyelmesség az ifjú pár részéről neki külön torta szeletet és süteményeket rendelni.

Egészséges torta? Miért ne?