Esküvő gazdaságosan

Esküvő gazdaságosan

Az előzetes esküvői költségvetés elkészítése sok fejfájástól megóvhat. Az esküvői ruha a helyszín bérleti díja, az ételek és még hosszan sorolhatnánk mi minden szükséges egy igazán jó esküvőhöz illetve lakodalmi mulatsághoz. A jó hír az, hogy némi odafigyeléssel sokat lehet spórolni.

Aki kér az kap

Az esküvői szolgáltatások díja nem szabott áras, tehát mindenhol lehet alkudni. Aki kér, az kap. Nem kell mindenhol azonnal kifizetni a kért árat. Az esküvőipar jól jövedelmező iparág. A dekoratőrök, esküvői fotósok, vagy zenészek igen borsos áron kínálják a szolgáltatásaikat. Az eleve magas árakból lefaragni is könnyebb. Ha minden szolgáltatónál 10-20 ezer forintot lealkudsz, sok kicsi sokra megy. A jó ár megtalálásában az esküvőszerveződ is sokat segíthet.

A helyszín bérleti díja

Ha még nincs konkrét helyszín kiválasztva, akkor érdemes időt fektetni a kiválasztásba. Jelentős megtakarítást érhetsz el azzal, ha olyan helyszínt választasz, ahol melegkonyha is működik. Számos helyen, ha a szálloda vagy rendezvényközpont éttermének szolgáltatásait választod, elengedik a terembérlet díját. Ezzel több tízezer forint marad a zsebedben. Az ilyen helyeken a dekorációban és a hangosításban is tudnak segíteni általában.
Érdemes több ajánlatot végiggondolni és kiválasztani az ár érték arányban a legmegfelelőbbet.

Meghívó házilag

Az esküvői meghívókon is jelentős megtakarítást érhettek el, ha magatok készítitek. A zenekaron azzal is spórolhattok, ha helyi zenészeket hívtok, mert ebben az esetben nem kell útiköltséget és szállást fizetni a számukra. A jó zenekar nem attól jó, hogy hatan játszanak. Elegendő lehet a három fős csapat is, ha jó zenészek.

Van amihez nélkülözhetetlen a profi kéz

Az esküvői fotóson és videóson nem érdemes filléreskedni. A csodás nagy napotok megörökítése nem lehet amatőr kezekben. Érdeklődjetek barátoknál, ismerősöknél és nézzetek meg jó sok referencia anyagot és ezek tükrében válasszátok ki a neketek leginkább megfelelőt. A legfontosabb pillanatok rögzítése történjen profi felszereléssel, profi kezekkel. A lagzi pillanatait egy tehetséges amatőrre is rábízhatod. Az ő óradíja bizonyára barátságosabb. A szertartásvezető is legyen profi.

A legnehezebb választás a ruha

A legkedvezőbb lehetőség a bérlés, de a költsége még így is 100-150 ezer forint körül lehet. Arra figyelj mi az, ami neked tetszik és mi az, ami előnyös fazon és ne arra, hogy csakis a legújabb modell legyen. Ne mulaszd el az esküvő kiállításokat, ott jelentős akár 20-30% kedvezménnyel is bérelhetsz menyasszonyi ruhát. Ha van jó varrónőd, akkor akár a bérlési díj feléből lehet saját ruhád.

Kérhettek segítséget a családtagoktól

Az esküvőszervezők tapasztalatai szint érdemes igénybe venni, ha a helyszín korlátlan italfogyasztási lehetőséget kínál 3-4 ezer forint körüli összegért. Ebben általában a sör, bor, üdítő és a pezsgő korlátlan fogyasztása szerepel. A tömény italok külön elbíráslás alá esnek. Számos helyen megengedik, a tömény italokat ti vigyétek, például házi pálinkát, sőt érdemes rákérdezni házi süteményeket vihettek-e. Minden családban van mesés sütiket készítő nagymama vagy nagynéni és biztosan szívesen segítenek nektek ebben.

Az esküvői tortából nem szükséges annyi szeleteset rendelni, mint ahány vendéget vártok, mert mire sor kerül, rá már eltelnek a vendégek. A fele is elegendő szokott lenni. Ha minden sütit egy helyről rendelsz, általában adnak kedvezményt.