A torta mellett az esküvői aprósütemények is fontosak. Ezeket a süteményeket akár meg is lehet rendelni, vagy a hagyományok szerint akár a család hölgytagjai el is készíthetik őket. Érdemes azonban odafigyelni, hogy az új recepteket ne ekkor próbáljuk ki! Fontos szempont az is, hogy a nyári melegben tartós sütemények készüljenek, amik kibírják a forróságot. Manapság az éttermek és rendezvénytermek nagy része engedi a sütemény behozatalát. De milyen aprósütemények is illenek a Nagy Napra?
A hagyományos esküvői sütemények közül mindenkinek eszébe juthat a lakodalmas barack. Ezen kívül még ismert a hókifli, a barackmag, a zserbó, a barackos papucs, a hólabda, a non plus ultra, a diós kosárka vagy a diós félhold is. Ezeket az édes süteményeket inkább a vacsora végén szokták kínálni.
Vendégváráskor általában valamilyen sós süteményt kínálnak a vendégeknek. A legismertebb sós sütemény a pogácsa vagy a perec. Ezeket többféle ízesítéssel is el lehet készíteni: például túrós, sajtos, tepertős, hagymás vagy a szezámmagos pogácsa.
Az esküvői aprósütemények közül is választhatunk modern süteményeket. Ma már lehetőségek sokasága áll az ifjú párok rendelezkésére. Modern aprósütemények:
A cupcake és a muffin nagyon hasonló sütemény. A különbség a kettő között, hogy a muffin egyszerűbb, a cupcake látványosabb dekorációt kap. Általában nagy sikert aratnak a gyümölcsös sütemények is, mint például egy gyümölcsös kosárka.
Ha magunk szeretnénk elkészíteni az aprósüteményeket, íme néhány recept.
A tésztához habosra keverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot a vajjal, hozzákeverjük a tojássárgáját, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet. Sima tésztává gyúrjuk. Diónyi golyókat készítünk a masszából és sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük. Ügyeljünk, hogy mindig páros számú legyen! Tenyerünkkel kissé meglapítjuk őket, hogy félgömb alakot kapjunk. 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt tésztagolyók talpát egy kiskanál segítségével megkaparjuk, kis üreget vájunk bele.
A tésztamorzsát egy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a lágy vajat, a porcukrot, a kakaóport és a rumot. A tejjel addig puhítjuk, hogy nyomózsákból nyomható masszát kapjunk. A töltelékkel megtöltjük a kivájt félgömböket, majd párban egymáshoz illesztjük őket.
Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A díszítéshez a gömböket egy-egy pillanatra a különböző színű ételfestékbe mártjuk, majd kristálycukorba forgatjuk. Zöld marcipán levéllel lehet díszíteni.
A darált kekszet, a porcukrot, a vajat, a darált mogyorót és a narancs héját jól összedolgozzuk. A tejjel addig puhítjuk, amíg jól formázható masszát kapunk. Kisebb diónyi golyókat készítünk a masszából, pálcikára szúrjuk őket és a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni a golyókat. Vízgőz fölött megolvasztjuk a tejcsokoládét és belemártjuk a golyókat. Ezután sós mogyoróba forgatjuk és visszatesszük a hűtőbe dermedni.
Hagyományosan a párok éjfélkor grillázs tortával kínálják a vendégeket. A grillázskészítők manapság rengeteg formát elkészítenek az ifjú pár kívánsága szerint.