Esküvői játékok és hagyományok

esküvői játékok és hagyományok

A hagyományos és modern esküvői játékok, illetve a babonák színesebbé teszik a szertartásokat és lakodalmakat. Vannak párok, akik a hagyományokat tartják be és vannak, akik modern szokásokkal teszik egyedivé esküvőjüket.

Hagyományos esküvői játékok és szokások

Bizonyára sokan ismerik ezeket a szokásokat, hiszen többségében egy esküvő elengedhetetlen programjai.

 • Csokor és a harisnyakötő eldobása: A menyasszony a szertartások végén a hajadon lányok közé dobja a csokrát. Aki elkapja, az fog legközelebb férjhez menni. A harisnyakötőt a vőlegény dobja a hajadon férfiak közé, aki elkapja, legközelebb az fog megnősülni.
 • Kisfiú az ölben: A menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy a párnak legyen fiú gyermeke, aki a család nevét továbbviszi.
 • Rizsszórás, virágszirom szórás vagy buborék fújás: A szertartások végén az ifjú párra rizst vagy virágszirmot szórnak vagy buborékot fújnak. Ez a szokás a termékenységet szimbolizálja.
 • Legidősebb pár tánca: A vőfély vagy ceremóniamester minden házaspárt a parkettre szólít, mindenki elkezd táncolni. Egy idő után leáll a zene és a párok sorban leszólítják, aki egy napja házas, aki egy éve házas, aki tíz éve házas és így tovább. A végén csak egy pár marad, aki a legrégebb óta házas, ők mutatnak példát az ifjú párnak a hosszan tartó házasságról.
 • Menyasszonytánc: Egy fazékba vagy nagy tálba pénzt dob a násznép, hogy a menyasszonnyal táncolhasson. Manapság azonban a párok többsége pénzt kér nászajándékba és nem várják el a násznéptől, hogy ilyenkor is pénzt dobáljanak a fazékba. Van aki kaparós sorsjegyet kér, van aki jókívánságot vagy esetleg beváltható ígéreteket fogad el a menyasszonytánc fizetségeként.
 • Tojás játék: A vőlegény egy asztalra áll, a menyasszonynak végig kell vezetnie egy tojást a vőlegény nadrág szárán úgy, hogy az ne törjön össze.
 • Menyasszony rablás: A menyasszony elrabolják vőlegénye mellől. A vőlegény a keresésére indul, ha megtalálja, a fizetség a menyasszonyi csokor. Érdemes figyelni, hogy a házaspár ne maradjon el sokáig a násznéptől, nehogy unatkozni kezdjenek.

Modern esküvői játékok

 • Boldog házasság leltára: A násznépnek kis cetliket osztanak ki és mindenki ráír egyetlen dolgot, hogy szerinte mitől jó egy házasság. Ezeket a pár összegyűjti és meg is van a leltár a boldog házassághoz.
 • Lufiposta: A vendégek képeslapokra írnak beváltható ígéreteket, mint például kocsimosás, vacsora meghívás. Ezeket a képeslapokat egy lufihoz kötik és egyszerre felengedik. Amelyik képeslap visszakerül a párhoz, azt az ígéretet be lehet váltani.
 • Hintómese vagy kocsi mese: 9 vendég kocsi formában székre ül. A mesélő elkezdi mondani a történetet és amikor a játékosok a saját, játékban meghatározott nevüket hallják, fel kell állniuk. Ha nem áll fel a játékos vagy esetleg rosszkor áll fel, akkor innia kell.
 • Mr & Mrs játék: A menyasszony és vőlegény kezében egy női és egy férfi cipő van. A vőfély vagy ceremóniamester kérdéseket tesz fel a párról. Mindkettőjüknek fel kell emelni azt a cipőt, akire jellemző az állítás. Ha nem egyezik a lábbeli, akkor a párnak innia kell.

Ezek az esküvői játékok általában a vőfély vagy ceremóniamester vezénylésével szoktak lezajlani. Érdemes olyankor időzíteni ezeket a humoros elemeket, amikor a násznép már kezd fáradni a mulatságban, ilyenkor tudnak egy kicsit pihenni. A párnak a vőféllyel vagy ceremóniamesterrel minden esetben előre kell egyeztetnie, hogy melyik az a játék, amelyiket szívesen végigcsinálja és melyik az, amit inkább hagyjanak ki.

A kép forrása: [link]