Esküvői táncoktatás

esküvői táncoktatás

A lakodalom egyik meghatározó pontja a nyitótánc. A párok sokszor hetekig vagy hónapokig tanulnak, hogy a lenyűgözzék a vendégsereget. Az esküvői táncoktatás kapcsán szerencsére már számos tánciskola áll a párok rendelkezésére, hogy minél szebb és látványosabb koreográfiákat tudjanak elsajátítani.

Milyen lehetőségei vannak a párnak az esküvői táncoktatás kapcsán?

A klasszikus esküvői tánc a keringő. Választani lehet, hogy angol keringő vagy bécsi keringő legyen. A bécsi keringő az egyik legrégebbi társastánc, légies és lendületes. Az angol keringő a bécsi keringő utódjaként fejlődött ki, jellemzője, hogy lassabb annál.

Manapság persze nem mindenki ragaszkodik a keringőhöz, számos más lehetőség is akad. Nyitótáncnak éppúgy megfelelnek a latin táncok, mint a salsa, a rumba, a cha-cha-cha, a paso doble vagy a jive. A keringőn kívül más standard táncot is lehet választani, mint például a tangó, a slowfox vagy quickstep. A tradicionális esküvők legjellemzőbb tánca a csárdás.

Táncok kombinálása

Mára már az is jellemző az esküvőkön, hogy nem csak egy tánccal készül az ifjú pár. Ilyen esetekben általában a klasszikus keringővel kezdenek és egy adott pillanatban átváltanak egy eltérő hangzású és tempójú táncra. A vendégsereg ez természetesen nagy éljenzéssel és tapssal szokta jutalmazni. Olyan is elő szokott fordulni, hogy a nyitótáncnak a keringőt választják a párok és az este folyamán egy másik tánccal is megörvendeztetik a násznépet. Bármelyik lehetőség közül is válasszon az ifjú pár a lényeg, hogy ne kényszerből csinálják, mert az meglátszik a produkción.

Tánciskolák

Rengeteg tánciskola várja a párok jelentkezését, hogy segítsenek megtanulni a megálmodott koreográfiát. Előfordul, hogy a pár már megtalálta álmai koreográfiáját, ilyen esetekben vinni kell a videót a tánciskolába és a tánctanárok megtanítják a kiválasztott lépéseket.

Nem csak tánciskolák, hanem profi tánctanárok várják a párok megkeresését esküvői táncoktatás lebonyolításával kapcsolatban. Érdemes azonban az iskola vagy a tanár már bemutatott produkciójáról videót nézni, hogy azonosulni tudunk-e a stílussal.

Egyéni felkészülés

A nyitótánc megtanulásához nem fontos azonnal tánctanárhoz rohanni. Rengeteg oktató videó is a rendelkezésre áll, a kreatív párok pedig akár maguk is összeállíthatják a nyitótáncuk elemeit.

A párok körében nagy népszerűségnek örvend az is, hogy egymást lepik meg egy tánccal. Ilyenkor a menyasszony a barátnőivel vagy a vőlegény a barátaival megtanulnak egy adott táncot és meglepetésként előadják a másik félnek. Ezek inkább valamilyen humoros elemeket tartalmazó táncok, nem pedig a klasszikus táncok egyike. Ugyanígy a násznépet is bele lehet vonni egy közös produkcióba.

A tánc tanulását időben el kell kezdeni, hiszen nem mindenki egyforma tempóban halad. Nagyon fontos még, hogy meg kell találni a legkényelmesebb tánccipőt is, amit érdemes már a táncórákra is magunkkal vinni. Minden táncban előfordulhatnak bakik, ezeken azonban gyorsan túl kell lépni és folytatni az önfeledt táncot. A pároktól senki nem várja el, hogy profi versenytáncosok legyenek, persze nem is az a cél, hanem a szórakoztatás.

A kép forrása: [link]