Hogyan válasszunk esküvői helyszínt?

eskuvo naplemente

Az esküvőszervezés első fontos lépése, hogy keressünk egy helyszínt, ha már tudunk egy körülbelüli létszámot. Nyugodtan lehet ezzel kezdeni, hiszen egy jó helyet hamar lefoglalnak! Nem baj ha az esemény előtt már egy évvel lefoglaljuk álmaink esküvői helyszínét. Természetesen azoknak is van lehetőségük válogatni, akik az eljegyzést követő pár hónapon belül összeházasodnak.

Fontos a vendégek száma és korcsoport szerinti összetétele, ezt is vegyük figyelembe az esküvői helyszín választásakor. Ha sok távoli rokon érkezik az esküvőre, gondoskodni kell nekik a szállásról is, ilyen esetben alkalmas lehet egy szálloda rendezvényterme, vagy egy fogadó. Ha vendégeink között sok a gyermekes család, érdemes valamilyen családbarát helyszínt választani. Ilyen esetben jó ha van egy külön helység pelenkázáshoz, vagy a nagyobbaknak egy kis játszósarok, esetleg egy kültéri játszótér.

Érdemes egyszerre több helyről is árajánlatot kérni és ennek ismeretében válogatni a bőséges kínálatból. Ha van lehetőségünk személyesen is nézzük meg a különböző helyeket! Egy- egy étterem vagy vendéglátó egység ételeit meg is kóstolhatjuk. Az ajánlatkérésnél érdemes feltüntetni, hogy hány fő a felnőtt, illetve mennyi gyerek lesz jelen, mert a helyszínek szoktak gyermek kedvezményeket is adni. Ajánlatkérésnél érdeklődjünk, hogy van-e lehetőség süteményt, tortát vagy italt bevinni. Ha a helyszín fenntartó ezek behozatalát engedélyezi, akkor azt tudják-e tárolni vagy hűteni? Az üzemeltető dönthet úgy is, hogy ezeket térítésmentesen tárolja és felszolgálja, de dönthet úgy is, hogy felszolgálási díjat kér érte. Éttermek esetében minden esetben kérdezzünk rá, hogy mennyi a minimális létszámnál zártkörű a rendezvény! Senki sem szeretné, ha a Nagy Napján idegenek jönnének közben vacsorázni.

Az étkezés jellege is befolyásolja a választást. Az éttermek, szállodák fel vannak készülve nagyobb csoport étkeztetésére. Ezeken a helyeken általában biztosítják az asztalokat, terítőket, tányérokat, evőeszközöket, poharakat. A sátras kültéri esküvőknél különböző party service cégek szolgáltatásai közül tudunk választani. Ilyenkor többnyire külön kell bérelnünk asztalokat, székeket, tányérokat, evőeszközöket.

Az esküvői helyszín választást befolyásolja, ha egy adott téma köré tervezzük az esküvőnket. Ha egy hagyományos vidéki lakodalmat szeretnénk, semmiképp ne válasszunk egy nagyvárosi éttermet. Ha hercegnős, hintós esküvő az álmunk, jó választás lehet egy kastély rendezvényterme. A vizek szerelmeseinek alkalmas lehet egy hajón tartani a lakodalmat. Egy modernebb esküvő helyszíne lehet egy szálloda. A természet közelségére vágyók választhatnak lovas tanyát is, a borok szerelmeseinek pedig egy borvidéken tartott lakodalom a legideálisabb választás. A hagyományos, vidéki lakodalmat egy sátorban, művelődési házban vagy községházban érdemes megrendezni. Kültéri esküvőknél jó, ha van egy B-terv is rossz idő esetére.

Különleges nem szokványos esküvői helyszínek: egy cirkusz, egy könyvtár, egy vidámpark, egy múzeum, egy cseppkőbarlangban, egy moziban, egy állatkertben. Természetesen ezek a lehetőségek jóval drágábbak és akár külön engedélyhez kötöttek.

Bármilyen esküvői helyszínt is válasszunk minden esetben kössünk szerződést, amely minden kis jelentéktelennek tűnő dolgot tartalmazzon. Ezek a szerződések mindkét felet védik probléma esetén.

Végül pedig az esküvőnk napján szórakozzunk jól!