Hogyan viseld az eljegyzési gyűrűt?

Az eljegyzési gyűrű lehet családi örökség vagy akár újonnan választott köves gyűrű is, mindkettő az elköteleződést, a nagy lépést jelképezi, amivel a közös élet felépítése kezdődik.

Régen kőbe vésett hagyományok voltak a gyűrűviseléssel kapcsolatosan, de ma már sokkal több a lehetőség. Ezért gyakran felmerülhet a kérdés, hogyan viseljük az eljegyzési gyűrűt?

Hogyan viselje a pár az eljegyzési gyűrűket ?

Klasszikusan az eljegyzési gyűrűt a lánykéréskor, a karikagyűrűt pedig az esküvő alkalmával húzzák a hölgyek ujjára. Hagyományosan a vőlegény csak az esküvő napján húz gyűrűt az ujjára.

Ugyanakkor egyre elterjedtebb, hogy a vőlegény is kap eljegyzési gyűrűt, vagy a közösen választott karikagyűrűt húzza fel az eljegyzés alkalmával.

A hagyományos „iskola” értelmezésben, az eljegyzési gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujjára húzzuk fel. Nem tudni pontosan, hogy miért alakult ez így, valószínűleg azért, mert a bal kéz, és úgy általában az emberi test bal oldala, az érzelmi oldalunk, míg a jobb, a logikusabb. Illetve a bal kéz nagyon sok esetben az „ügyetlenebbik”.

Technikailag pedig a karikagyűrű már elfoglalta a jobb kéz gyűrűs ujját, ezért maradt a bal kéz a szépséges eljegyzési gyűrűk számára.

Romantikus gyűrűviselés

A test bal oldalára, a bal kézre mondjuk, hogy a szív és az érzelmek oldala. Ezért nem meglepő, hogy a bal kézen viseljük az eljegyzési gyűrűt, mellyel elkötelezzük magunkat a szívünk választottja mellett. Azonban léteznek más szempontok és szokások is, ami az eljegyzési és a karikagyűrű viselését illeti.

Az eljegyzési gyűrű kerülhet a jobb kéz gyűrűs ujjára is a lánykérés alkalmával, és az esküvő napján mellé kerül a karikagyűrű is.

Hagyományosan a mennyasszony és a vőlegény is a jobb kézen viseli a karikagyűrűt, de napjainkban már egyre gyakoribb, hogy a karikagyűrű a férfi jobb, a hölgynek pedig a bal kezére kerül, így, amikor fogják egymás kezét, a gyűrűk is összekapcsolódnak.

Gyakorlatias eljegyzési gyűrűviselés

Az eljegyzési gyűrű minden nap ott lesz a kézen, mely dolgozik, és esetleg gyakran beleakad dolgokba. Hiszen a szépséges, eljegyzési gyűrű gyémánttal, amely klasszikus formában kicsit „kilóg” a gyűrű vonalvezetéséből, ezért karcolhat, beleakadhat bármibe.

Ezért érdemes a kevésbé aktív kézen viselni, ami a többség esetében a bal kezet jelenti.

Melyik ujjon viseld az eljegyzési gyűrűt?

Az, hogy az eljegyzési gyűrűt melyik kéz gyűrűs ujján viseled, leginkább ország hagyományait tükrözi, ahol élsz. De a döntésben szerepet játszhat az is, hogy mi a munkád, melyik ujjadon szeretsz gyűrűt viselni, és hol fogod majd hordani a karikagyűrűt.

A hagyományok már sokat lazultak, ezért nyugodtan viselheted az eljegyzési gyűrűt a bal, de akár a jobb kezeden is.

A lényeg a döntés, és az út, amire ezzel együtt léptek a pároddal.