Gyűrűk az esküvőn

eljegyzési gyűrű

Eljegyzési gyűrű vagy karika gyűrű, mi a különbség?

Eljegyzési gyűrű

Sokféle fazon létezik. Nincs rá szabály, hogy milyen fémből készüljön, lLehet választani arany, ezüst vagy nemesacél eljegyzési gyűrűt is.

A klasszikus lánykérő gyűrűben egy nagy kő van, amit karmok ölelnek körbe. Előnyük, hogy a fényt megtörik így szép csillogást biztosítanak a kőnek. Hátrányuk, hogy a karmok beleakadhatnak a ruhába. Természetesen sok köves  gyűrűt is lehet választani eljegyzési gyűrűnek, ezek előnye, hogy a kövek általában bele vannak süllyesztve a gyűrűbe, így nem akadnak. Hátrányuk, hogy a fényt máshogy törik, így nem csillognak olyan intenzíven. Természetesen vannak kő nélküli darabok is, ebben az esetben a metszésekkel díszítik a gyűrű felületét, ami megtöri a fényt és csillogást ad a gyűrűnek.

Kövek szempontjából is széles a választék. A legelterjedtebb a cirkónia kő, de lehet gyémánt köves vagy drágaköves (pl.: smaragd, zafír, opál, ametiszt stb.) eljegyzési gyűrűt is választani.

Eljegyzési gyűrű lehet a karikagyűrű is. A karikagyűrűt a bal gyűrűsujjon hordják a párok és az esküvő napján átkerül a jobb gyűrűsujjra. Ennek hátránya, hogy a két gyűrűsujj nem egyforma, ezért át kell alakítani a gyűrűt, hogy passzoljon a méret.

Karika gyűrű

A párok többsége a karika gyűrűt már együtt választja ki. Ha a pár ízlése nem egyezik a karikagyűrűben, ez lehet az első kompromisszum… és nem is az utolsó a közös élet kapcsán. Arany karikagyűrű esetén létezik sárga arany, fehér arany, vörös (rosé) arany és ezek kombinációja. A női karika gyűrűk között szintén léteznek köves változatok is.

Ha olyan fazon tetszik meg, amiben nincs kő, de a menyasszony szeretne bele, a többséget be lehet köveztetni.  Egyedi tervezésű gyűrűt is lehet csináltatni, de annak az a hátránya, hogy nem lehet felpróbálni, csak a már elkészült darabot. Ráadásul, ha felpróbálva nem tetszik, akkor is ki kell fizetni! Érdemes tehát olyat választani, amiből fel tudjuk próbálni a mintadarabot.

A gyűrű súlyára is érdemes figyelni. Az ember ujja időről időre változik. Jó ha egy olyan gyűrűt választ a pár, amit a későbbiekben lehet alakítani. A nagyon vékony karika gyűrűt nem biztos, hogy tudják bővíteni, ha túl kicsi lesz a mérete. A kombinált színű karika gyűrűket sem lehet minden esetben átalakíttatni. A körbe köves vagy körbe mintás gyűrű alakításánál sajnos gyakran sérül a minta vagy a kövezés. Karika gyűrűbe is lehet gyémánt vagy drága követ tetetni.

Egyre divatosabbak az ezüst karika gyűrűk és a nemesacél karika gyűrűk. Az ezüstről érdemes tudni, hogy változtathatja a színét. Ha nem használjuk az ezüst ékszert, akkor is képes bebarnulni vagy befeketedni. Ha pedig nászúton termál vízbe megyünk fürdeni, az ezüst gyűrűt feltétlenül le kell venni, mert attól is befeketedik, bebarnul!

A nemesacél karika gyűrűk egyre népszerűbbek hazánkban. Ideális választás lehet akkor is, ha érzékeny a bőrünk az aranyra vagy ezüstre. Nem feketedik mint az ezüst, viszont mint minden ékszer, ezek a gyűrűk is kophatnak és mattulhatnak. A nemesacél karika gyűrűket gyakran színezik, ezek a bevonatok a használat során lekophatnak. A nemesacél karika gyűrűk méretét nem lehet állítani, nem szűkíthetők és nem bővíthetők. Ezüst és nemesacél karikagyűrűk esetében is léteznek köves típusok.

A karika gyűrű vásárlást nem szabad elhamarkodni, időt kell szánni rá és érdemes több típust felpróbálni. A karikagyűrű az a dolog, amit az ember egy életen át visel.

A kép forrása: [link]