Kérdések, amelyeket mindenképpen tegyél fel a catering szolgáltatódnak

esküvőszervezés-catering

Akad néhány olyan varázslatos helyszín, amelyet nem szabad elmulasztani, amikor esküvőt terveztek, de van velük egy elég komoly megoldandó: hiányzik a melegkonyha. A jó hír az, hogy csupán egy megbízható catering céget kell találnotok és minden megy, mint a karikacsapás. Egy tapasztalt catering szakértő ad néhány támpontot az esküvői kitelepült vendéglátással kapcsolatosan.

Hetedhét országra szóló?

 Akár szűkkörű esküvőt terveztetek akár hetedhét országra szólót az ételek és a felszolgálásuk nagyon sokfélék lehetnek. A profi mindenre felkészült catering cég bármilyen kívánságot teljesít, tulajdonképpen az anyagi keret, amely a kívánságok útjában állhat. Az első lépés meghatározni ti mit szeretnétek, mi a menüvel kapcsolatos elképzelésetek. Ez természetesen szorosan összefügg a helyszín sajátosságaival, ezért érdemes a szakember tanácsait is figyelembe venni, amikor meghozzátok a döntéseket.

A vendéglista összetétele

 Az egyik szempont, ami alapján érdemes meghatározni milyen finomságok is kerüljenek fel az étlapra az a vendégsereg összetétele. Ha a saját korosztályotok szerepel zömmel a vendéglistán, akkor nagy sikert arathattok apró falatkákkal, de az idősebb korosztály jobban értékeli a hagyományos ételeket. A menü összeállításakor minden meghívottra gondoljatok. A kiválasztott ételek nyilván meghatározzák a felszolgálás mikéntjét is. Esküvőkön többnyire az érkezéskor hidegtálak, falatkák és sós sütemények várják a vendégeket. A főétkezés ültetett vacsora, teljes felszolgálással, a tortákkal bezárólag. Az éjféli vacsora pedig a megrendelő igénye szerint felszolgált vagy büféasztalos. Fiatalos, bulis esküvőkön gyakori a flying büfé, de nem javasolt minden étkezést ezzel megoldani.

Figyeljetek oda az ételallergiásokra és a vegetáriánusokra

A felszolgálás módja és a korosztályi összetétel mellett azt is át kell gondolni, hogy táncoslábú-e a násznép és ennek függvényében megkomponálva a helyszínt illetve az étkezéseket. a vendéglista összeállításakor mindenképpen írjátok a vendég neve mellé, ha étel allergiája van, cukorbeteg vagy vegetáriánus és a menüben szerepeljenek olyan ételek, amelyeket az érintettek is fogyaszthatnak. A catering szolgáltató kiválasztásakor erre a kérdésre is térjetek ki tudnak-e gondoskodni az eltérő menüt igényló vendégekről is. Nagyon fontos hogy az esetleges allergia ne az esküvőn derüljön csak ki a hangulatot elrontva egy estleges rosszullét a vendégek körében.

Klasszikus és különleges

A kisebb étel allergiák a változatos menüvel a helyén kezelhetők. A fajsúlyos feladatot az adja, ha mondjuk súlyos mogyoróallergiás vendég is szerepel a meghívottak között. Ez esetben steril konyhára van szükség az ételek elkészítéséhez.  A menü összeállításakor nem érdemes megkérdezni a vendégeket, hogy mit szeretnének enni, mert annak végeláthatatlan tervezgetés a vége soha meg nem születő döntéssel. Mindenképpen kerüljenek fel az étlapra a ti kedvenceitek és legyen néhány klasszikus illetve egy két különlegesség is, amit a hétköznapokban általában nem választunk.

 Hallgassátok meg a szakember véleményét

Az esküvői fogások kiválasztásakor fontos a gondos tervezés, mert az ételek elkészítésének csupán befejező fázisa történik a helyszínen. A hűtést igénylő ételek szállítása és tárolása hűtőkocsikban történik. A meleg ételek pedig melegen tartó ládában érkeznek a helyszínre. A kitelepült konyha a menü függvényében fritőzzel, grill lapokkal, tűzhellyel felszerelt. A vendég, amikor feltálalják, számára az ételt semmilyen különbséget nem tapasztal a melegkonyhával rendelkező étteremben tálalt ételhez képest.  

A tervezéskor a catering cég képviselője felméri a helyszín adottságait, azt hogy milyen berendezéseket, eszközöket kell a tökéletes kiszolgáláshoz odaszállítani és ennek függvényében történik a további tervezés és szervezés. Nincs lehetőség beszaladni a raktárba, ha valami elfogyott vagy nincs kéznél, mint egy melegkonyhával rendelkező étteremben ezért alaposan fel kell készülnie a szolgáltatónak.

Fontos kérdés a hűtés és melegítés

Egy kültéri nyári esküvő egyik kényes pontja a hűtés, ami nem csupán az ételek állagának és frissességének a megőrzését szolgálja, hanem az italok hűtése is beletartozik. Nagy kellemetlenség, ha a hűtőkocsi elromlik és nincs tartalék. ezeket érdemes előre letisztázni milyen megoldások lehetségesek meghibásodás esetén. a legtöbb catering cég a teljes díszterítéket tudja biztosítani minden vendég számára . A tortakocsi és a hozott sütemények illetve italok felszolgálása is kérhető. Az áramellátás tekintetében is banánhéjra léphetünk. Egy hosszabbító hiánya is gondot okozhat, bármilyen apróságnak tűnik.

A szolgáltatók összehangolása is lényeges

A legkézenfekvőbb megoldás, ha a cateringes cég és a helyszín együtt működve, egymást támogatva oldja meg ezeket a dolgokat. Ha esküvőszervező tartja kézben az eseményeket, akkor őt is érdemes bevonni. Ezzel biztosan minden a helyén lesz a nagy napon a tapasztalt szolgáltatók összehangolt munkájának eredményeként.

A nagy napon érdemes figyelembe venni a gyermekek étkezési szokásait, igényeit is különösen, ha nagyobb létszámban vannak jelen. A fő szempont hogy az étel finom és könnyen fogyasztható legyen. Az étellel nem, de az elfogyasztással szorosan összefügg, ha játszósarok van kialakítva a kicsik számára, akkor tanácsos annak közelében teríteni az apróságoknak. Ezzel megkönnyíthető a szülők dolga is, amiért nagyon hálásak lesznek. A vendég gyermekek esetleges allergiájára vagy egyéb az étkezés körüli extra kívánságra is gondolni kell a szervezés során. A nyugodt, alkudozás és megalkuvás és hiszti nélküli vacsora mindenki érdeke.