Környezetbarát esküvő

Környezetbarát esküvő

Lassan megérkezik az esküvőszezon és szerencsére nem csak a trendek változnak folyamatosan, de a környezetvédelemhez való hozzáállásunk is. Egyre többek számára válik fontossá, hogy a lakodalmi mulatság is környezetbarát legyen. Adunk hozzá néhány ötletet.

Meghívó online

A meghívó alapanyaga is lehet környezetbarát, de akár elektronikus meghívót is küldhettek a vendégeiteknek. Akár videóüzenetet is küldhettek a meghívottaknak. Személyes egyedi és kicsit olyan mintha személyesen hívnátok meg őket. A nagyon közeli hozzátartozók, különösen az idősebb korosztály minden bizonnyal elvárják, hogy személyesen adjátok át a meghívót, itt jöhet a képbe az újrahasznosított papír.

Kevesebb hús is elég

A mulatság hangsúlyos szereplői az ételek és az italok. Senkit nem biztatunk rá, hogy mondjon le a húsos menüről, de a mennyiségét lehet csökkenteni. Az előétel lehet sajtokból, mártogatósokból, zöldségekből álló és a fő fogások tartalmazzanak csak húst. Érdemes az éppen aktuális idény alapanyagokra építeni a menüt. Az italokat terén sokat tehetünk a környezetünkért, ha a pet palackos üdítők helyett házi készítésű szörpöket, limonádékat kínálunk.

Lebomló konfetti

A boldogító igenek kimondása után hagyományosan a násznép rizst, konfettit vagy műselyem szirmokat dobál az új házasokra. Ennél sokkal jobb alternatívák léteznek, hiszen a rizstől megbetegedhetnek a madarak, a konfetti és a műszirom pedig szemétté válik, amit a szél hord majd ide-oda. Helyette ti magatok készíthettek konfettit lehullott falevelekből. Vastag könyvbe téve kissé megszáradnak és kisimulnak és lyukasztóval saját kezűleg készíthetsz tetszőleges mennyiséget. A kerek forma helyett választhatsz szívecske kiszúrót vagy bármi mást is. A vendégek bármi is lesz, a tasakokban örömmel szórják majd és nem fogják szennyezni a környezetet. A virágostól is megvehetitek a lehullott virágszirmokat olcsón és használhatjátok konfetti helyett. Az esküvőszervezőnk is bizonyára ad új ötleteket ehhez.

A csomagolás is lehet környezetbarát

A lagzi végén sokfelé hagyomány, hogy a távozó vendégek süteményt kapnak ajándékba. A műanyag ételhordók és az alufólia helyett válasszunk inkább cukornádból készült ételes dobozt. Ezek, komposztálhatók és nem termelünk felesleges szemetet.
Az esküvői helyszín a mesés dekorációtól lesz igazán ünnepi. Itt is érdemes kerülni a műanyagot. Törekedjünk a természetes anyagokra. . Legyünk kreatívok, akár a nagymama kertjében lévő cserje ágait is használhatjuk a dekorációhoz és utána az komposztálható