Koszorúslányok

A leánykérés után a hagyomány szerint egy éven belül szokás kitűzni az esküvőt, de ez ma már nem igazán betartott szabály. Akadnak olyanok is, akik évekkel későbbre is kitolják anyagi vagy más okokból.

Kik a koszorúslányok?

Az esküvő szervezése során már a vendéglista összeállításakor felmerül a koszorúslányok kérdése. Az, hogy kit választunk, erre a feladatra meghatározza a barátnőink száma és persze a kicsi lányok a családunkban illetve baráti körünkben is szívesen parádéznak szép ruhában rózsaszirmokat szórva a figyelem középpontjában.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a menyasszony és a vőlegény sorra veszi, kiket szeretne maga mellett tudni az esküvőn és közülük kerülnek majd ki a koszorúslányok illetve koszorús párok.

Hány legyen belőlük?

Ha például 6 párban egyezünk, meg akkor az egyik megoldás az lehet, hogy a menyasszony és a vőlegény is választ 3-3 barátot, akik a párjaikkal vonulnak be.
A másik verzió szerint a menyasszony kiválaszt 6 koszorúslányt a vőlegény pedig 6 koszorúsfiút és ők alkotnak párokat. Ebben az esetben a pár tagjai elégedettek lehetnek a választásukkal, mert azok lesznek körülöttük, akik igazán fontosak, de vajon a kiválasztott fiúk, lányok párjai vajon elégedettek lesznek-e? A párosítás mi alapján dőljön el? Vajon ebből nem lesz-e vita?

A koszorúslányoknak sok feladata van

A menyasszony első dolga a leánykérés után elújságolni a barátnőinek nagy hírt. Ezután már jöhet az izgalmas készülődés, amelyben a koszorúslányok nagyon sokat segíthetnek. Lehet közösen ötletelni a ruháról, az esküvői dekorációról, lehet együtt keresni az tökéletes helyszínt. A koszorúslányok dolga segíteni a menyasszonyt végig az esküvő szervezése során és a leánybúcsú megszervezése is hagyományosan az ő feladatuk. Az esküvőn is mindig kéznél vannak és segítenek bármiben ha kell.

A régmúltban védelmi szerepük volt

A régmúltban a babonák szerint a koszorúslányok szerepe a démonok megtévesztése volt, szépségükkel magukra vonva a figyelmet, ezzel védve meg a menyasszonyt a rontástól. A hiedelem szerint a gonosz szellemek nem tudják felismerni a menyasszonyt a sok szép, lány koszorújában.

Az apró koszorúslányok bájosak

Udvariasságból nem érdemes olyat választani koszorúslánynak, akit egyébként nem látunk szívesen. A fotó és a videó el fogja árulni a kelletlen arckifejezésünket, ahányszor csak rá nézünk. Ha van kicsi gyerek a családban, akkor megkérhetjük a szülőket engedjék, hogy gyűrűhordozók legyenek az apróságok. Nagyon bájos jelenet, ahogy bebillegnek a szép ruhájukban.

Az izgalmas ruhaválasztás

Amikor megvannak a kiválasztottak kicsik és nagyok egyaránt jöhet az izgalmas ruhaválasztás. Ha nagyon különböző alkatúak a kiválasztott koszorúslányok, akkor elég, ha csak az anyagot és a színt határozzuk meg, ezzel már biztosítjuk a harmonikus megjelenést a számukra. A menyasszony határozhat úgy, hogy fizeti a koszorúslányok ruháját, de jellemzően ki-ki magának fizeti. A ruha színének kiválasztásakor érdemes a dekoráció színét is figyelembe venni, hogy meglegyen az összhang.
Férjnél lévő barátnőket már nem szokás koszorúslánynak felkérni, hiszen ők már elkeltek.