Ötletek, amelyekkel emlékezetesebbé tehetitek a ceremóniát

Az esküvőtök felejthetetlenné és személyesebbé tételének számos módja van mind a polgári, mind az egyházi szertartásra vonatkozóan.

Fogadalom tétel

Ma már egyre inkább terjedőben van a fogadalom tétel, amely az esküvői szertartás legmeghatóbb pillanata lehet akkor, ha valamely költő szavait idézitek. Számos vers vagy idézet kínálkozik arra, hogy általa kifejezzétek az érzelmeiteket, de talán mégis az a leghatásosabb, ha saját magatok írjátok meg a fogadalom szövegét ettől lesz igazán személyes és szívhez szóló. A kézirat a későbbiekben, bekeretezve méltó helyet kaphat az otthonotok falán vagy az esküvői fotó album részét képezheti.

Közös fa ültetés

A környezetvédelem az esküvőn is fontos. Amellett hogy a mulatság is lehet „zöld esküvő” egy közösen elültetett fa képletesen is új kezdetet jelent. Célszerű egy nagy kaspóba egy kicsike fát elültetni és a ceremónia keretein belül együtt meglocsolni. A fa akár az egész életeteket végig kísérheti és sok év múltán, akár az unokáitokkal is hűsölhettek az árnyékában.

Időkapszula

Az időkapszula is sok kedves, megható pillanatot tartogathat számotokra évek múltán. Írhattok egymásnak rövid levélkéket, amelyet 5, 10, 20, vagy 50 év múlva kinyitva megerősíthetitek egymás felé az esetleg már az idő viharában kissé megkopott érzelmeiteket. Az egymás felé való elköteleződés megerősítendő átadhatjátok egymásnak a fogadalom tétel után.

Szülők köszöntése

A szülők köszöntése régi szokás. A beszédet ehhez a vőfély vagy ceremóniamester szolgáltatja megható versbe foglalva köszöni meg a menyasszony és a vőlegény a szüleiknek a felnevelésüket. Az örömszülők ilyenkor ajándékot, általában virágot kapnak. Általában ezek a percek a szertartás legmeghatóbb részei.

Baráti köszöntések

A legtöbb baráti társaságban akad jóhumorú, közönség előtt szívesen szereplő tag, aki örömmel mond köszöntőt az ifjú párnak. Ez lehet egy szép az eseményhez illő dal vagy vers is. Még jobb, ha mindez a pár számára meglepetés, de fontos hogy  legyen egy megbízható, megfelelő értékítélettel rendelkező beavatott személy, aki előbírálja a produkciót. Ezek a köszöntések többnyire a vacsora előtt vagy a szünetében zajlanak. Érdemes beavatni az esküvőszervezőt is, ha ilyesmire is lehet számítani, hogy bele kerülhessen a forgatókönyvbe.