Anyakönyvvezető vagy szertartásvezető? Mi a különbség?

Ling Zsuzsi szertartásvezető

Sok tévhit kering a téma körül, ezért most összeszedtem Nektek a leglényegesebb tudnivalókat azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség az anyakönyvvezető és szertartásvezető személye között.

A legfontosabb, amit tudni kell erről a szolgáltatásról, hogy a szertartásvezető előtt kimondott Igen nem hoz létre jogi köteléket. Ez azt jelenti, hogy anyakönyvvezető előtt is össze kell házasodni, ahhoz, hogy valóban hivatalos legyen a házasság. Ezt hivatali időben általában díjmentesen tudjátok elintézni a polgármesteri hivatalokban, két tanú jelenlétében. Hivatali időn kívül az anyakönyvvezetőknél is merülhetnek fel költségek.

Többször merül fel a kérdés, hogy választhatnak-e a párok anyakönyvvezetőt esetleg másik városból vagy kerületből? A válasz az, hogy sajnos nem. Minden anyakönyvvezető csak a saját közigazgatási területén belül vállalhat házasságkötést. A nagyobb településeken ez is okozza azt, hogy bizonyos napokon (pl. szombat) az anyakönyvvezetőnek egy nap több esküvője is van, ezért feszített tempót kell tartania a délután folyamán.

Miért jó, ha saját szertartásvezetőt választotok a Nagy Napra?

A leglényegesebb szerintem, hogy a szertartásvezetőtöket Ti tudjátok kiválasztani. Ma már elég sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel, így alapos körültekintés után (referenciák, szimpátia, stílus stb..) azzal a személlyel fogtok életetek egyik legszebb percében osztozni, akit Ti megtiszteltek ezzel a feladattal.

A szertartásvezetőt nem köti semmilyen hivatali előírás, így az egész ceremóniát úgy állítjátok össze, ahogy azt TI elképzeltétek! A násznép észre sem veszi, hogy szertartásvezető vezeti az esketést, hiszen minden külső jegyet magán hordoz ez a szertartás is. Ugyanúgy van nemzeti színű vállszalag, gyűrűhúzás, házassági lap aláírás, szülőköszöntés, koccintás és minden olyan elem, amit szeretnétek. Azonban, ha van olyan rész, amit inkább kihagynátok, akkor sincs probléma, egyszerűen csak nem kerül bele a szertartás menetébe.

A szertartásvezető mozgástere sokkal nagyobb, így az ország bármely pontján, földön-vízen-levegőben, külső helyszínen, nappal vagy akár este kimondhatjátok az Igen-t, ezzel is különlegesebbé téve a Nagy Nap perceit.

Forrás: Ling Zsuzsi, www.aszertartasvezeto.com