Az esküvői öltöny

esküvői öltöny és ruha

Egy esküvőn a vőlegény kinézete és ruhája ugyanolyan fontos, mint a menyasszonyé, ezért a vőlegényeknek is kihívást jelent megtalálni a megfelelő öltözéket. Manapság már nem csak az öltöny a elfogadott viselet, az esküvő témájához kapcsolódó más is öltözék is megfelelő lehet. Egy tengerpari szertartáson egy lenge ing és nadrág is éppen annyira jó választás, mint egy falusi esküvőn a helyi népviseletű öltöny.

Az esküvői öltöny

A legelterjedtebb választás a vőlegények körében. Választható kétrészes, illetve háromrészes öltöny. A kétrészes öltöny a zakóból és a nadrágból áll, a háromrészes öltöny pedig kiegészül a mellénnyel.

Gombolás szempontjából létezik egysoros és kétsoros zakó is, a zakók egy, kettő vagy három gombbal záródnak. A legfelső gombot mindig illik begombolni.  A szabása lehet karcsúsított vagy a testet lazán követő fazon is. A zakó bal mellvonalán és alul mindkét oldalon lehet zsebet elhelyezni.

A nadrág vonalvezetése lehet lefelé bővülő vagy szűkülő és párhuzamos is. Figyelni kell a megfelelő hosszúságú nadrágra! A lábszár nem látszódhat ki, és ha a vőlegény ül, akkor is legfeljebb a bokáig csúszhat fel a nadrág.

A mellény az esküvői öltöny kiegészítő darabja lehet, de a lakodalomban már önálló viseletként is használható. Színe eltérhet az öltöny színétől, viszont vigyázni kell, hogy harmonizáló párosítást találjunk.

Évszaknak megfelelő öltönyt érdemes választani. A téli öltönyök általában vastagabb anyagból készülnek, ezek közül a legelterjedtebb a gyapjú. A nyári öltönyök vékonyabb szövetekből vagy pamutból is készülhetnek. Ezeken kívül is rengeteg anyagból lehet választani a vőlegényeknek, például kordbársony, kasmír, moher, velúr… A végleges öltönypróbára már érdemes vinni az inget és a cipőt is! Ingből kettő vagy három darabot is beszerezhet a vőlegény, hisz a nyári nagy melegben jó, ha van csereing.

Szmoking

A szmokingot általában késő délutáni órákban viselik. Egy klasszikus fekete szmoking minden eseményen jól mutat. A legjobb választás mellé egy fehér ing, mellény és csokornyakkendő.

Frakk

Kizárólag esti alkalmakon ajánlatos viselni. A zakó elől rövid hátul hosszú „fecskefarokban” végződik, erre a részre nem illik ráülni. Ing, mellény, csokornyakkendő, lakk cipő, fehér sál és cilinder is jól áll hozzá.

Zsakett

Napközben is illik viselni és hasonló a frakkhoz. A zakó elöl rövid, hátul lekerekítve végződik. Általában fekete vagy szürke változatát használják.

Kiegészítők

A vőlegények számára is léteznek kiegészítők, amelyek harmóniájára figyelni kell. Nyakkendőből és ingből rengeteg színű változat létezik, ezekkel lel lehet dobni egy egyszerűbb öltönyt is.

A színeknek harmonizálnia kell a menyasszony kiegészítőinek és az esküvő színeivel is. Kiegészítőként viselhető egy szép óra, mandzsettagomb, kitűző, kalap, díszzsebkendő vagy kalap is. A cipő kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen egész nap kényelmesnek kell lennie.

Végszó

Vőlegények is bátran próbáljanak különböző színű és fazonú esküvői öltönyöket, hiszen nem minden esetben kell az egyszerű fekete darabot választani! Szerencsére manapság rengeteg lehetőségből választhatnak a vőlegények is.

A kép forrása: [link]