Esküvői hajdísz, fejdísz és a menyasszonyi fátyol

esküvői hajdísz, esküvői fejdísz, menyasszonyi fátyol

A menyasszonyi frizura elengedhetetlen kiegészítője a fejdísz, a hajdísz vagy a fátyol. De melyik is a jó döntés?

Esküvői hajdísz vagy fejdísz? Mi a különbség?

A fejdísz koszorúként vagy pántként öleli körbe a frizurát. A hajdísz egy kisebb a frizurába könnyen behelyezhető kis ékszer. A fejdíszek többsége látványos és hangsúlyos nagyobb darabok, még a hajdíszek kisebb olykor egyszerűbb kiegészítők. Rövid hajú menyasszonyok vagy egyszerűbb frizurát megálmodó menyasszonyok legideálisabb választása egy hangsúlyos fejdísz. Látványos frizura választás esetén egy kisebb esküvői hajdísz a legjobb választás. Természetesen a haj kiegészítőinek is összhangban kell lennie a menyasszonyi ruhával. A díszes, köves, csillogó menyasszonyi ruhához egyszerű frizura és kiegészítő választására kell törekedni, hogy ne vonják el a figyelmet a ruháról. Kevésbé díszes menyasszonyi ruha mellé bátran lehet választani hangsúlyos, merészebb kiegészítőket. Fátyol választása esetén figyelni kell, hogy a fátyol és a megálmodott fejdísz vagy hajdísz ne takarja el egymást.

A menyasszonyi fejdíszek, hajdíszek készülhetnek fémből, műanyagból, selyem vagy szatén anyagból is, lehetnek önmagukban díszítettek vagy akár kövekkel, gyöngyökkel is lehet őket kombinálni.

Manapság nagyon divatos az élő virág használata a menyasszonyi frizura díszítésére. A virágokat akár egyesével is a hajba lehet tűzni, vagy akár egy virágkoszorút is lehet viselni.

Menyasszonyi fátyol

Örök divat a menyasszonyi fátyol, amely magában is lehet a menyasszonyi frizura tökéletes kiegészítője. A menyasszonyi fátylakat általában egy kis fésűhöz rögzítik, így könnyen beleilleszthető a frizurába. Manapság azonban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tiarák is, ezért már a tiarákhoz is hozzá lehet illeszteni a menyasszonyi fátylat. A tiarák igazán hercegnős kinézetet adnak viselőjüknek.

A fátyol színének és anyagának is harmonizálnia kell a menyasszonyi ruhával. Fehér színű menyasszonyi ruhához fehér színű fátyol, színes menyasszonyi ruhához színek fátyol illik. A fátyol lehet mintás vagy minta nélküli, egy vagy akár több rétegű is. Anyagát tekintve általában tüllből vagy csipkéből készítik.

A fátyol hosszának kiválasztása is fontos szempont. Ha a menyasszonyi ruha háta mélyen kivágott érdemes rövid fátyol mellett dönteni, így nem takarja el a ruha különlegességét. A derékig érő fátyollal vigyázni kell, hiszen szélesítheti a menyasszony alakját. A hosszú fátyol esetében arra kell figyelni, ha uszályos a menyasszonyi ruha akkor fátyol hossza nem lehet hosszabb az uszály hosszánál. Mielőtt hosszú menyasszonyi fátyol mellett döntünk gondoljuk végig, hogy mennyire lesz kényelmes a viselete, hiszen egy hosszabb fátyol gyorsabban beakadhat mint egy rövid vagy közepes fátyol.

Fátyolkülönlegességek

  • Körfátyol: Ezeket a fátylakat nem fésűvel rögzítik, hanem egyszerűen csak a menyasszony fejére helyezik. Ha szeretné a menyasszony, hogy a vőlegény a fátylat a szertartások alatt felhajtsa, akkor mindenképpen rögzíteni kell a fátylat egy fejdísszel vagy egy koszorúval.
  • Mantilla vagy spanyol fátyol: Lenge anyagból készülnek a szélén csipke dísszel. Az egyszerű menyasszonyi ruhák különleges dísze egy ilyen díszesebb fátyol.
  • Júlia fátyol: Csipkéből készült fátyol típus, egy vintage esküvő elengedhetetlen kiegészítője.
  • Madárkalitka fátyol: Nem is igazán fátyol inkább egy háló melyet gyakran virággal, tolldísszel vagy kalappal kombinálnak.

A fátyol jelentése

Régen úgy tartották, hogy éjfél előtt nem szabad levenni a fátylat, mert akkor nem lesz szerencsés a házasság. A fátylat örökölni vagy kölcsönkapni is lehet az édesanyától vagy nagymamától. Viszont csak olyan fátylát szabad viselni akinek jó a házassága, és akkor a babona szerint a menyasszony házassága is jó lesz.

Ha a menyasszony bizonytalan a kiegészítő, azaz az esküvői hajdísz vagy fejdísz kiválasztásánál, érdemes a fodrászával megbeszélnie a lehetőségeket. A fodrászok többségénél beszerezhető a megfelelő kiegészítő, esküvői hajdísz vagy fejdísz.


Képek forrásai: [link] [link] [link]