Esküvői kellékek, szokások

esküvői kellékek

A szertartásokhoz és a lakodalom során is számos kelléket és dekorációs elemet használnak. Az esküvői kellékek beszerzését az ifjú pár saját maga is elintézheti vagy segítséget is kérhet a virágkötőtől és dekoratőrtől is.

Esküvői kellékek a szertartások alatt

 • Gyertya, homok vagy folyadék ceremónia: Bármelyik mellett döntsön a pár, a jelentésük ugyanaz. A hagyományos és legrégebbi szokás a gyertya ceremónia: a vőlegény és a menyasszony egy-egy gyertyát fog, mellyel egy harmadik gyertyát gyújtanak meg. A homok és folyadék ceremóniánál két különböző színű homokot vagy folyadékot öntenek össze egy nagy vázába. Ezek a ceremóniák azt jelképezik, hogy eggyé válik a sorsuk.
 • Gyűrűpárna: A klasszikus és hagyományos a négyszögletes szaténnal vagy más anyaggal bevont gyűrűpárna. Természetesen a gyűrűpárnák széles választéka tárul az ifjú párok elé, csak a képzeletük szabhat határt. Manapság nem ritka, hogy fémből, fából készítenek gyűrű tartókat. Egy porcelán tál vagy fa doboz is lehet a gyűrűtartó, melyet akár a pár maga is díszíthet.
 • Sziromszóró kosárka: Ha a szertartásokon szeretnénk, hogy virágszirmokat szórjanak a koszorúslányok, akkor gondoskodni kell kis kosárkáról vagy valamilyen kis zsákról, amelyben a szirmok vannak.

Esküvői járművek kellékei

 • Konzerves doboz: Az esküvői autó után kötött konzerves dobozok nagy hangja elűzi a rossz szellemeket. Ez az egyik legrégebbi hagyomány.
 • Egyedi rendszámtáblák: Manapság nagy népszerűségnek örvendenek az esküvői autón az egyedi rendszámtáblák. Ilyenkor a pár a neveiket is felírathatja a rendszám táblára vagy a Mr. & Mrs. feliratot is használhatják.
 • Just Married felirat: A másik nagyon népszerű felirat a Just Married vagyis a „friss házasok” felirat. Ezt akár rendszám táblaként vagy az autóra írt feliratként is lehet választani.

Lakodalmi kellékek

 • Ültető kártyák és tábla: Egy esküvőről sem hiányozhatnak az ültető kártyák és az ültető tábla. Az ültető táblán minden vendég meg tudja nézni, hogy melyik asztalnál lesz a helye. Az asztal szám, az ültető kártya és tábla a meghívó színeivel és stílusával szokott harmonizálni.
 • Esküvői vendégkönyv: A vendégek ebbe a könyve írhatják jó kívánságaikat az ifjú párnak.
 • Köszönő ajándék: A köszönő ajándéknál is csak a pár képzelő ereje szabhat határt. A hagyományos a mézeskalács szív a pár nevével, de manapság például csokit, cukorkát, hűtőmágnest, kis virágot is szoktak köszönő ajándéknak adni.
 • Esküvői hátfal: Az ifjú pár mögötti falat is számos módon lehet dekorálni. Általában a pár nevének kezdőbetűi megjelennek valamilyen formában. Ezek a betűk készülhetnek szalagból, lufiból, papírtól vagy valamilyen fénytechnika segítségével megjeleníthetők. Nagy népszerűségnek örvendenek a fényfüggönyök is.
 • Fotó sarok kellékek: A lakodalom fergeteges hangulata közben készült vicces képekhez is számos kellék használható. Ezeknek érdemes egy fotó sarkot berendezni.

Az esküvői kellékek nagy részét mi magunk is beszerezhetjük, így biztosak lehetünk benne, hogy a saját ízlésünknek megfelelő kiegészítők lesznek az esküvőnkön. Kreatív párok saját kezűleg is sok kelléket készíthetnek, melyek igazán egyedivé tehetik a nagy napot.

Kép: [forrás]