Mit vegyek fel az esküvőre? Öltözködési etikett hölgyeknek

Öltözködési etikett

A hétköznapokban is sok hölgy számára folyamatos stresszt jelent az öltözködés, de ez a többszörösére dagadó megoldandó, ha egy rendezvényre kell kiválasztani mit, vegyenek fel.

Előfordul, hogy váratlanul kapunk meghívást valamilyen elegáns alkalomra, estélyre vagy bálba, de ugyanilyen nagy feladat egy esküvőre, szalagavatóra vagy nagyszabású szilveszteri rendezvényre való ruhaválasztás. A szórakozás garantált, azonban érdemes előre tájékozódni milyen elvárások, illemszabályok vannak az öltözékkel kapcsolatosan.

Mi az elvárás?

Hazánkban is jellemző ma már, hogy a meghívón jelzik a Dress Code-ot, vagyis jelzik a vendéglátók mi az elvárás az öltözködést illetően. Vannak alkalmak, amikor szigorú szabályok kötik, mit viselhetünk. Ilyen lehet egy bál vagy akár munkahelyi eseményen is meghatározhatják a kötelező viseletet. Van néhány általánosság, ami segít eligazodni az öltözködéssel kapcsolatos illemszabályok között.

Illemszabályok az öltözködésben

Minden esetben az eseményt, esküvő esetében főleg a menyasszonyt, és a többi résztvevőt megtisztelve válasszunk ki az öltözékünket. Ne toljuk túl és ne öltözzük túl az eseményt és a viselkedésünk is feleljen meg az alkalomnak. Közhelynek tűnik, de a kevesebb több elve érvényesül itt is és ez nem a ruha anyagfelhasználására vonatkozik. Ha a meghívón nem tüntettek fel kötelezően előírt viseletet, akkor érdemes az arany középutat választani. Ha a meghívón csupán annyit jeleznek, hogy alkalomhoz illő öltözet akkor igyekezzünk szolidan elegáns ruhát választani. Hölgyek esetében egy csinos, de visszafogott ruha vagy kosztüm tökéletese választás. A fő szempont, hogy se túl se alulöltözöttek ne legyünk.

A Dress Code-ok

A meghívón többnyire a Derss Code és utána az elvárt öltözet angol megfelelője olvasható.

White Tie

Esküvőkön ez nem szokott elvárás lenni, a kifejezés a kiemelten exkluzív események meghívóin szerepel. A hölgyek felé nagyestélyi az elvárás könyékig érő kesztyűvel.

Black Tie

A hölgyek estélyiben jelenhetnek meg, kesztyű nem kötelező. Ha az esemény időpontja és a helyi szokások megengedik koktélruha is elegendő.

Formal

A hölgyek nagyestélyit viseljenek.

Semi-Formal

A koktélruha és az elegáns kosztüm egyaránt megfelel.

Informal

A hétköznapinál valamivel elegánsabb öltözék az elvárás a hölgyek felé, mint például a kosztüm.

Business Formal/Business Casuál

Szolid elegancia az elvárás, és a ruha nem lehet kivágott.

Casual

A meghívott szabadon dönthet, mit vesz fel, kivétel a sportos ruházat. Farmer és sportcipő nem ajánlott.