Vőfély vagy ceremóniamester?

Ceremóniamester

Vőfély a hagyományok őrzője

A népi hagyományok egyik olyan őrzője a vőfély, aki a régi szokásokat ma is élvezhető formában képes átadni a násznépnek az esküvő és a lakodalom során. Azoknak a pároknak ajánljuk, akiknek az elképzeléseiben egy igazán hagyományos esküvő szerepel.

Ha nagyon elején jártok esküvői terveitek szövögetésének, még felmerülhet bennetek a kérdés: miért van szükség egy idegen emberre, aki a ti esküvőtökön fog majd „dirigálni”. Első ránézésre valóban úgy tűnhet, mintha a vőfélyetek feltűnési mániában szenvedne. Hangosan beszél, magára vonja a figyelmet és főnökösködni próbál.

Ahogy telik az idő és egyre jobban beleláttok egy esküvő folyamatába, úgy fogjátok megérteni, hogy nem szerepre vágyik, hanem komoly feladata van. Rajta állhat vagy bukhat akár az egész lagzitok sikere. Talán nem is kellene olyan túl sok dologra figyelnetek, de esküvőtök izgalmában nem biztos, hogy mindenre fogtok emlékezni, amit korábban megbeszéltünk. A nagy napon már hálásak lesztek, hogy valaki helyettetek irányítja az estét. Ő lesz az esküvőtök házigazdája.

Miben különbözik a ceremóniamester a vőfélytől?

A népi hagyományok egyik olyan őrzője a vőfély, aki a régi esküvői szokásokat ma is élvezhető formában képes átadni a násznépnek. Azoknak a pároknak ajánljuk, akiknek az elképzeléseiben egy igazán hagyományos esküvő szerepel. Úgy szeretnének egybekelni, mint azok, akiknek lakodalmában még gyerekként vettek részt. Fontos számukra a hagyomány, szeretik a népies rítusokat, benne vannak a bolondozásban.

A vőfély lesz az, aki kikéri a lányt a vőlegénynek, esküvői játékokkal szórakoztatja és „vezeti” a násznépet. Hozzá fordulhatnak majd kérdéseikkel a vendégek, irányítja a kiszolgáló személyzetet és leveszi a házigazdaság terhét a vállatokról. Miről ismeritek meg? Vőfélybot, csizmanadrág és talán egy fácántoll a kalapjában…

A ceremóniamester elegáns és visszafogott

Kerüljük el a félreértéseket! A ceremóniamester nem a vőfély öltönyös változata, inkább annak egy modernebb, elegánsabb és visszafogottabb verziója.

Kevésbé tartozik a feladatai közé a vendégek szórakoztatása, inkább az est gördülékennyé tétele és a násznép tájékoztatása a fő szerepe. Azonban ha kell, tudja, hogyan lehet a vendégek figyelmét és lelkesedését fenntartani.

A mulatság helyszíne és jellege határozza meg vőfélyre vagy ceremóniamesterre van-e szükségetek

Hogy kit választotok, vőfélyt vagy ceremóniamestert, az ki fog hatni minden más területére is az esküvőtöknek. Vőfélyi mókázáshoz például nem illik egy modern wellness hotel esküvői helyszínnek, a ceremóniamester pedig nem való egy csárdába. A helyszín pedig sok más egyéb körülményt is meghatároz. Ehhez kell egy jó esküvőszervező, hogy a „puzzle” minden része a helyére kerüljön és a végén egy tökéletes egységes képet alkosson