Alkalmi ruha esküvőre

alkalmi ruha

Korábban már volt róla szó, hogy milyen nehéz a menyasszonynak és a vőlegénynek megtalálni a megfelelő ruhát. Ez nincs másképp a vendégek, az örömszülők, a tanú, a koszorúslányok és legények által viselt alkalmi ruha esetében sem. Létezik pár íratlan szabály amit érdemes betartani, ha esküvőre hívnak minket.

De mik is ezek?

Az első és legfontosabb, ha a pár külön megkéri a vendégeit, hogy milyen stílusú vagy színű ruhát válasszanak, azt érdemes betartani.

A fehér, a fekete és a piros általában tiltólistán vannak a vendégek számára. A fehér a menyasszonyi ruha színe, mely a tisztaságot és ártatlanságot jelképezi. Ezt a színt természetesen a vendégeknek nem ajánlatos viselni. A fekete a gyász színe, hölgy vendégek esetében ezt is érdemes hanyagolni. A férfi vendégek körében azonban manapság nagyon népszerűek a sötét öltönyök. Ha esetleg több öltönnyel is rendelkezik egy vendég, akkor viszont inkább érdemes nem a feketét választani. Ha pedig erre az eseményre vásárol öltönyt, szintén jobb választás, ha szürke vagy sötétkék öltönynél maradunk. A piros szín is elég megosztó, a hagyományok szerint a menyecske ruha piros volt, azonban ezt a hagyományt mára már kevés menyasszony tartja be. Érdemes érdeklődni, hogy milyen színű lesz a menyecske ruha, ha nem piros, akkor nyugodtan választhatunk ilyen színű ruhát.

Hölgy vendégeknek oda kell figyelniük, hogy a templomi szertartás alatt használjanak stólát vagy bolerót, hogy minél kevesebb testrészük látszódjon ki. A cipő választásnál is érdemes figyelni, ne válasszunk túl magas sarkú cipőt, ha nem tudunk benne járni. Egy olyan lakodalomnál, amit kert helységben rendeznek sem túl ideális választás egy nagyon magas cipő. Ha van meghatározott, dress code azt mindenképp be kell tartani.

Hölgy vendégek esküvői ruhái

A fantáziát nyugodtan el lehet engedni, ezen a pár íratlan szabályon kívül nyugodtan viselhetünk az egyéniségünknek megfelelő ruhát. Az alkalmi ruha anyaga lehet fényes vagy matt, trendi választás a csipke, az organza vagy akár a selyem is. Színeket tekintve az évszak színei a legjobb választás; mivel a legtöbb esküvőt nyáron szervezik, bátran lehet vidám, élénk színeket választani.

Férfi vendégek esküvői ruhái

A férfiak általában öltönyt viselnek. Az öltöny kiválasztásánál érdemes figyelni az évszakra. Nyáron lazább, könnyedebb anyagból érdemes készíttetni. Téli esküvőre egy gyapjú öltöny a legjobb választás.

Színek tekintetében szerencsére az uraknak is van választék, nem feltétlenül kell ragaszkodni a hagyományos fekete öltönyhöz. Bátran viseljenek más színt is, hiszen a szürke, a bézs, a sötétkék vagy a barna is remek választás lehet egy esküvőre.

Útmutató a alkalmi ruha dress code-hoz

Mi az a dress code? Manapság egyre népszerűbb, hogy a meghívóba feltüntetésre kerül, hogy milyen öltözeti előírásnak kell megfelelnünk. Ez a dress code.

Dress code jelentések:

  • Casual: lezser, sportosabb öltözék
  • Informal: nappali ruha
  • Business: férfiaknak öltöny, nőknél kosztüm
  • Smart: délutáni öltözet
  • Evening dress: férfiaknak öltöny, nőknek ruha
  • Black tie: férfiaknak szmoking, nőknek kisestélyi
  • White tie: férfiaknak frakk, nőknek nagyestélyi

Természetesen vendégként is az a legfontosabb, hogy kényelmes legyen az alkalmi ruha és az egyéniségünknek megfelelő legyen. Semmiképp nem szabad olyan ruhát felvenni amiben nem érezzük jól magunkat! Az esküvő egy olyan ünnep, ami mindenkinek felejthetetlen élmény marad.

 


A kép forrása: [link]